Fejknyhet om SVTs terrorrapportering anmäldes till Granskningsnämnden

20 februari, 2018

SVTs rapportering om terrorattentatet på Drottninggatan i april förra året anmäldes till Granskningsnämnden av flera privatpersoner. Två av anmälarna hade gått på en fejknyhet som spreds om SVT.

Just nu pågår rättegången mot Rahkmat Akilov i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och flera medier sänder live, vilket ifrågasatts av bland andra PO Ola Sigvardsson, som Journalisten berättat om. Medierna fick också utstå hård kritik för bevakningen av Akilovs lastbilsattack på Drottninggatan i april 2017.

Journalistens genomgång av Granskningsnämndens diarium visar att nio anmälningar mot rapporteringen om attacken kommit in till. Åtta av dem rör SVTs rapportering och en SRs. Ingen anmälan har kommit in rörande TV4. Fem av anmälningarna kritiserar spridandet av felaktiga uppgifter, om bland annat skottlossning på Fridhemsplan, Globen och andra platser i Stockholm. Två av anmälningarna rör kommentarer som uppfattats som olämpliga.

Men två av anmälarna gick på en fejknyhet som fick spridning i sociala medier efter terrordådet, där det felaktigt påstås att en präst ska ha sagt i SVT att ”vi måste kunna förlåta sådana här hemska handlingar”. Något sådant uttalande gjorde dock aldrig prästen i SVT.

Inga av anmälningarna är avgjorda ännu.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies