FOTO: Tomas Ohlsson

SVT försvarar livesändningen från Akilov-rättegången

20 februari, 2018

SVT tar till nya grepp för att bevaka rättegången mot Rahkmat Akilov och sänder live, med cirka 30 sekunders fördröjning, från rättssalen. Detta för att kunna ”tvätta bort” eventuella detaljer som exponerar fel detaljer eller låter Akilov sprida islamistisk propaganda. Samtidigt har allmänhetens pressombudsman (PO) kallat just direktsändningar av detta slaget för ”etiskt och journalistiskt tveksamt”.

Det är både etiskt och journalistiskt tveksamt att sända direkt från rättegången mot Rahkmat Akilov, sa allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson, i nummer 35 av Journalistenpodden. Sigvardsson menar att direktsändning av den här typen av känsliga händelser är vanskliga. Han utvecklar detta i samtalet med Helena Giertta i podden:

”Även om man inte menar eller vill det, så halkar ett namn eller en detalj lätt med som man inte som utgivare vill ha med. Så jag tycker det är något lite slappt över det ur ett utgivarperspektiv”, sa PO. 

SVT sänder alltså direkt, men med cirka 20-30 sekunders fördröjning, från rättssalen. Rent praktiskt går det till så att en redaktör och en rysktalande tolk lyssnar på allt. De ska sen ta beslut när/om ljudet på inspelningen behöver dras ned, så att detaljer eller andra uppgifter som SVT inte vill sända ut inte ska komma med.

- Jag tycker att det finns ett stort allmänintresse i det här, att förstå hur den här händelsen har gått till, och till det hör också att i nån mån begripa vad som rör sig i gärningsmannen huvud, säger Michael Kurcera, SVT:s nyhetschef Online, om beslutet att sända ut gärningsmannens egen berättelse.

Hur säkerställer ni att den här fördröjningen räcker för att tvätta bort fel uppgifter?

- Det ställer naturligtvis höga krav på personerna som utför arbetet men jag tycker vår slutsats är att det här faktiskt fungerar. Vi har lyckats med att både rapportera om vad som händer i den här rättegången och samtidigt undvika att exponera brottsoffer eller lämna ut alltför obehagliga och stötande detaljer, eller gjort den till någon slags propagandaplattform, säger Michael Kurcera.

Hur många jobbar med rättegången för SVT?

- Det är vår ordinarie bemanning men för att klara fördröjningen har vi en redaktör och en sändningsproducent extra, samt den rysktalande tolken just idag. Annars är vi alltid bemannade för att klara att sända live.  

Är det här är en utveckling som kommer fortsätta för SVT?

- Jag tror inte att vi kommer direktsända regelmässigt från speciellt många rättegångar men det finns tillfällen när allmänintresset är så stort , det är ändå ett nationellt trauma vi pratar om, och det gör den här händelsen speciell.

Taggar: medieetik

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies