Få kvinnliga journalister verksamma i Kabul

2 september, 2021

Knappt en av sju kvinnliga journalister i Afghanistans huvudstad Kabul är ännu verksamma. Det uppger Reportrar utan gränser, RSF.

Trots talibanernas löften har antalet verksamma kvinnliga journalister i Kabul minskat från 700 till färre än 100 på bara två veckor.

– Det är av yttersta vikt att talibanerna respekterar kvinnors grundläggande rättigheter, som rätten att arbeta och till exempel utöva sitt yrke, som i detta fall journalistik. Afghanistans kvinnliga journalister måste så snart det bara är möjligt tillåtas gå tillbaka till sina arbeten, utan att bli trakasserade. Det är deras rättighet och avgörande för deras familjers ekonomi. De kvinnliga journalisternas frånvaro i medierna minskar också möjligheten för afghanska kvinnor att göra sig hörda, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

RSF Sverige har, med stöd av Committee to Protect Journalists (CPJ) bistått fem journalister från den afghanska tv-kanalen Zan TV med att evakueras från Afghanistan.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies