Expressen fälls för publicering av Silvias PO-anmälan

7 november, 2013

MEN-beslut Expressen bröt mot god publicistisk sed när tidningen i februari 2013 publicerade delar ur drottningens PO-anmälan mot flera tidningar.

Expressen berättade i februari att drottningen PO-anmält flera tidningar som publicerat Elisabeth Ohlson Wallins fotomontage där kungen och hans vänner äter pizza från en naken Camilla Henemark. Tidningen återgav bland annat hela PO-anmälan på sin sajt, och hade dagen efter rubriken "Silvias raseri Därför är hon så arg" på förstasidan av tidningen.

Publiceringen anmäldes av hovet.

Enligt Allmänhetens pressombudsman är dock regeln att inte under pågående process publicera att en tidning blivit anmäld just en regel, ingen rekommendation som kan frångås om allmänintresset är tillräckligt stort, vilket Expressen hävdat.

"Regeln syftar till att göra det pressetiska systemets hantering förutsägbar (...). I detta fall saknar det därför betydelse vilken roll i offentligheten anmälaren har", skriver PO. PON delar bedömningen och fäller Expressen.

Taggar: Hovet, Expressen

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies