Gå direkt till textinnehållet

Eva Hamilton: TV-avgift långsiktigt bäst

Eva Hamilton, Sveriges Televisions VD, vill att alla ska betala för TV-sändningar, även de som tittar på TV på sin dator eller i mobilen. Hon anser att en TV-avgift är bäst för att kunna vara oberoende från politisk styrning.

I SVTs interntidning Vipåtv skriver Eva Hamilton att det fortfarande är möjligt att införa en radio- och TV-avgift som är teknikoberoende.

Eftersom yngre ser på TV via dator befarar hon, om inget görs, att de äldre så småningom kommer att ”betala en orättvis stor del av notan för public service". "Medan de yngre med högre inkomster, som har massor av olika manicker av olika skärmstorlek för att titta på TV och lyssna på radio, inte behöver bidra med ett öre”, skriver Eva Hamilton i Vipåtv.

Det var i juni som Högsta förvaltningsdomstolen slog fast att det var fel av Radiotjänst att kräva TV-avgift av alla som hade en dator, läsplatta eller mobil. TV-avgiften skulle som tidigare betalas av dem som har en TV-apparat.

Annons Annons

Tusentals ägare av datorer har begärt tillbaka den TV-avgift de redan betalat in. Hittills har Radiotjänst betalat tillbaka 67 miljoner kronor. Ytterligare 10 000 svenskar står på kö för att få pengarna tillbaka för TV-licensen.

Det finns alternativ till TV-avgiften. Tyskland har en hushållsavgift på motsvarande 2 000 kronor om året. Finland införde en särskild skatt öronmärkt för YLE och i England vill BBC att alla Play-tjänster ska bli betalningspliktiga.

Men Eva Hamilton tycker att det lättaste vore att göra datorer, läsplattor och mobiler avgiftspliktiga igen:

”Det finns ett antal alternativ. Det lättaste – en ganska snabb historia – är att förstärka lagstiftningen på de två punkter Högsta Förvaltningsrätten pekade ut som tveksamma. Då är datorer återigen avgiftspliktiga och vi behåller radio- och TV-avgiften”.

Hon säger sig vara övertygad om att ”det inte är kört för teknikoberoende radio- och TV-avgift. För jag är så in i märgen övertygad om att den konstruktionen är vad som tjänar public service bäst, både vad det gäller oberoende från politisk styrning och långsiktighet”, skriver hon.

Fler avsnitt
Fler videos