Gå direkt till textinnehållet

DAs Eva Burman om att granska ägaren: ”Har inte hört en enda kritisk stavelse”

Dagens Arbete granskar i ett uppmärksammat gräv i veckan ägaren IF Metalls förbundsjurist. ”Helt självklart för mig som utgivare”, säger chefredaktören Eva Burman.

Fackförbundsägda Dagens Arbete publicerade i veckan en stor granskning av IF Metalls förbundsjurist och kommande nummer domineras av avslöjandet. IF Metall är ett av de tre fackförbund som äger Dagens Arbete.

DAs reportrar Mikael Färnbo och Rasmus Lygner avslöjar bland annat att förbundsjuristen Darko Davidovic varit inblandad i flera privata rättstvister och vid sidan av sin tjänst på IF Metall haft en rad sidouppdrag – vissa i konflikt med anställningen. Han har inte heller slutfört den juristutbildning han varit tjänstledig två år med lön för att läsa, och tog inte ett enda högskolepoäng de år han var tjänstledig.

Eva Burman. Foto: Adam Daver.

Eva Burman tillträdde som DAs chefredaktör i somras. Granskningen är den första stora under hennes ledning.

Varför granskar ni Darko Davidovic?
– Han befinner sig i en rättstvist, det dök upp redan 2021 i våra kontroller. När jag började här, redan första veckan, tog Micke Färnbo och Rasmus Lygner upp det med mig. Då skulle hovrättsförhandlingen hållas i november, de undrade hur vi skulle göra med det. För mig som nytillträdd utgivare var det självklart att vi skulle granska honom.

– Han är en central person för våra läsare och en offentlig person med stor makt som företrädare för ett av Sveriges största fackförbund och expert i en lång rad arbetsrättsliga förändringar på arbetsmarknaden. Vi behövde berätta om detta för våra kärnläsare. Även om det innebar att granska våra ägare, som vi misstänkte var förda bakom ljuset.

När DA började göra bakgrundskontroller på förbundsjuristen hittade de ett antal sidouppdrag, säger Eva Burman.

– Vi har pratat med en mängd källor, och fram kom denna bild. Vi valde att göra publiceringen trots att det är våra ägare vi granskar.

Var det ett lätt beslut som ny utgivare?
– För mig var det självklart. Jag rekryterades med min bakgrund i granskande journalistik, och det är också DAs signum. Det här är något jag diskuterade i samband med min anställning, hur fri står tidningen från förbunden.

Hur har granskningen tagits emot av ägarna?
– Väldigt professionellt och neutralt. Jag har inte hört en enda stavelse om att man är kritisk till att vi granskar det här. Vad som sägs mellan fyra väggar vet jag inte, men det viktiga tycker jag är att det inte finns kritik eller några påtryckningar mot redaktionen.

Och hos läsarna?
– Vi ser i kommentartrådar att medlemmar tycker det är bra att vi granskar – och att IF Metall låter sig bli granskade. Jag tror att det här stärker organisationen IF Metall, och att det stärker trovärdigheten hos DA. Det är viktigt och bra att visa medlemmarna att vi är oberoende från ägarna.

DAs grävande reportrar har ägnat sig åt granskningen på deltid under hösten och heltid sedan årsskiftet. Eva Burman betonar att allt DA publicerar är belagt i dokument.

– Vi har gjort en omdömesgill och saklig publicering. Det här handlar faktiskt om en människa. Vi förstår att publiceringen förstör hans liv, och han har anhöriga som drabbas. Vi har lagt oss vinn om att vara väldigt, väldigt sakliga. Och vi har gjort ett urval.

DA konfronterade IF Metall med uppgifterna i torsdags, och på fredagen togs förbundsjuristen ur tjänst i väntan på att en extern utredning görs.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler videos
Fler avsnitt