Gå direkt till textinnehållet

”Skärgården är bäst på vintern”

Stockholms skärgård är både rogivande och utmanande som arbetsplats. Tidningen Skärgårdens reporter Ylva Bergman trivs bäst när turisterna har lämnat. 

– Jag blir väldigt sällan sjösjuk men vädret kan vara prövande ändå, säger Ylva Bergman på tidningen Skärgården och ger ett exempel:

Under coronapandemin hade en driftig man på Utö ordnat en vaccinationsdag på ön så att öborna inte skulle behöva ta sig in till stan för att få sitt vaccin. 

– Det blåste storm den dagen och tillsammans med läkare och distriktssköterskor kämpade vi i den lilla båten för att ta oss över utan att vaccindoserna eller den medhavda syrgasen skulle ta skada. Vi var alla lite gröna i ansiktet när vi kom fram.

Bevakningsområdet är stort och sträcker sig genom sex skärgårdskommuner, från Grisslehamn i norr till Landsort i söder.

De långa avstånden är ibland en utmaning och särskilt på vintern är det glest mellan skärgårdsbåtarnas turer. Men det är också den årstiden då Stockholms skärgård är som bäst, enligt Ylva Bergman.

– Folk tror att skärgården bara finns på sommaren men på vintern får man se vardagen för de som bor på öarna. Då är det tyst och lugnt på ett helt annat sätt.

Jonas Eng

Fler avsnitt
Fler videos