”Ett litet helvete i miniatyr”
I kvällens Uppdrag granskning knyts Kärrtorpsnazisterna till ouppklarade brott. ”Hade jag inte jobbat på SVT hade jag inte vågat göra det här jobbet”, säger Axel Gordh Humlesjö som gjort granskningen tillsammans med Janne Josefsson.
Axel Gordh Humlesjö har tidigare gjort research för Uppdrag granskning om Sverigedemokraterna och om fotbollshuliganer, vilket var till hjälp när han skulle navigera i de här frågorna, berättar han.
– Man vill gå så långt som man kan i researchen men säkerhetstänkandet fanns hela tiden med. Vi valde att inte konfrontera de här nazisterna i deras hem eller på arbetsplatser eller ens ringa upp dem om de avböjt. Så brukar vi inte arbeta när det gäller politiker eller makthavare, säger Axel Gordh Humlesjö.
Eftersom granskningen i kvällens Uppdrag granskning på SVT handlar om ouppklarade brott bland nazister inom Svenska motståndsrörelsen, hamnade säkerhetsfrågorna i centrum för journalisterna.
– Hade jag inte jobbat på SVT hade jag inte vågat göra det här jobbet.
Hur menar du då?
– SVT har resurser och ett bra säkerhetstänkande. Hade jag varit frilans hade jag inte gett mig in på detta.
Axel Gordh Humlesjö har skyddade personuppgifter sedan tidigare och han beskriver det som ett ”litet helvete i miniatyr” för familjen, bland annat i kontakter med myndigheter.
– Det påverkar ens livsstil. Men det är inte värst för mig, jag står i skuggan av Janne, det är han som är modigast och frontar och blir igenkänd på stan.
– Sen var jag nog lite naiv när jag började med den här granskningen. Den nazistiska rörelsen har förändrats mycket sedan 90-talet, då pratade de öppet om att döda journalister och negrer och rasförrädare på gatan. Nu har de hemsidor, presstalesmän och klädkoder. Men efter ett tag visade det sig att det var samma gamla nazister, det nya är bara smink, säger Axel Gordh Humlesjö.
De tog kontakt med Svenska motståndsrörelsens presstalesman Pär Öberg och ville boka en intervju med ledningen. De tackade ja men med villkoret att intervjun skulle göras i Janne Josefssons eget hem, på hans skyddade adress.
– Vi uppfattade det som ett hot. De ville veta var Janne Josefsson bor om han skulle svika dem. Efter det började man tänka på sitt eget hem, sin egen familj. Naziströrelsen har attackerat och trakasserat journalister förr.