Gå direkt till textinnehållet

Förhandlingarna på TV4 avslutade – ett tiotal journalister erbjuds avgångsvederlag

Förhandlingarna om organisationen i fas 2 av TV4s sparpaket har avslutats idag och ett tiotal journalister kommer nu att få två veckor på sig att ta ställning till ett erbjudande om avgångsvederlag. Om någon tackar nej blir det uppsägningsförhandlingar.

TV4s sparåtgärder har skett i omgångar under hösten. Totalt kommer ett 30-tal tjänster att beröras av besparingarna i år. I fas 1 försvann 13 tjänster i nyhetsverksamheten och i fas 2 skulle ytterligare 20 bort. Nu står det klart att ett tiotal journalister på TV4 kommer att erbjudas ett ”omställningsavtal”, ett slags avgångsvederlag om arbetsbefriad uppsägningstid.

– Några av våra medlemmar har anmält intresse för att få ett omställningsavtal i förväg, andra som absolut inte vill sluta kommer att få ett erbjudande, säger Victoria Banozic, ordförande i journalistklubben på TV4.

Vad händer om inte alla tackar ja?
– Då blir det omplaceringsutredningar och Las-förhandlingar.

Vad tycker klubben om den nya organisationen?
– Det blir ju tuffare för en del. Programledare och redaktörer kommer att få mer att göra. Efter Fem på söndagar ska klara sig på halverad budget, det blir skittufft. Företaget säger att de anpassar kraven efter förutsättningarna, och det gäller verkligen att de lever upp till det. De måste kommunicera tydligt var ambitionsnivån ligger, annars kommer medlemmar att köra slut på sig själva, säger Victoria Banozic.

Fler avsnitt
Fler videos