Gå direkt till textinnehållet

”Ett helt unikt evenemang – det är en fantastisk möjlighet för mig”

Journalisten frågade fyra deltagare på GIJC vad de ser fram emot på grävkonferensen i Göteborg.

Den internationella grävkonferensen i Göteborg har just invigts på onsdagsförmiddagen och i folkmyllret på Svenska Mässan möter vi den undersökande journalisten Tajeldin Adam som arbetar för Internews i Sudan. Han är redan lyrisk över konferensen och seminarierna, innan han ens hunnit gå på en enda föreläsning.

– Jag ser fram mot att träffa kollegor från andra delar av världen. Det här är verkligen ett unikt evenemang, med så många undersökande journalister samlade. Det är helt otroligt, helt otroligt, säger Tajeldin Adam.

– Det här är en fantastisk möjlighet för mig och det första gången jag besöker konferensen. Det finns flera intressanta seminarier och ämnen som direkt rör mitt arbete som undersökande journalist och frågor som rör medieutveckling i länder som mitt eget hemland, Sudan.

Annons Annons

Vilka utmaningar möter undersökande journalister i Sudan?
– Det pågår ett krig i Sudan, och de säkerhetshot som följer med krig är självklart den största utmaningen. Många journalister tvingas lämna sina hem och sina redaktioner. Före kriget var repressionen från staten och övervakningen av journalister de största utmaningarna. När journalister försöker avslöja korruption, eller egentligen vad som helst som de sudanesiska myndigheterna inte vill ska bli offentligt, blir vi hotade av säkerhetsstyrkorna och polisen. Det kan handla om dödshot, hot om våld eller hot mot ens möjligheter att försörja sig.

Angur Nahar Monty, reporter på Daily Kalbela i Bangladesh, har haft svårigheter att undvika att dubbelboka sig själv:

– Jag är helt överväldigad av alla seminarier. Jag hinner inte med allt jag vill gå på. Jag kommer att lära mig massor, säger Angur Nahar Monty.

Vad ser du mest fram emot?
– Seminariet om att granska val, det är oerhört viktigt. Jag vill nätverka och lära mig hur man arbetar i andra länder och jämföra med hur vi arbetar i Bangladesh. Det finns så mycket att lära sig från erfarna kollegor.

På GIJN deltar många representanter för journalistiska nätverk och stödorganisationer. Georg Neumann från Tyskland arbetar för Open Contracting Partnership som tillhandahåller verktyg för journalister som granskar kontrakt mellan myndigheter och företag.

– Upphandlingar utgör den största risken för korruption. Det är centralt för demokratin att journalister granskar statliga och kommunala kontrakt som upprättas med näringslivet.

Vad ser du fram emot på konferensen?
– Jag ser fram emot att få kontakt med journalister som granskar upphandlingar, och se om vi kan hjälpa dem. Vi har en föreläsning imorgon där journalister från bland annat Kazakstan, Nigeria och Colombia medverkar och berättar hur de har lyckats göra upphandlingar sexiga. Det är inte så svårt som det låter.

Aissatou Fofana från Elfenbenskusten är anställd av Global Investigative Journalism Network (GINJ) som är en av konferensens arrangörer.

Vad hoppas du att konferensen ska leda till?
– Jag hoppas att alla deltagare lär sig saker och får kontakt med andra och lära sig mer om undersökande journalistik och hur man kan arbeta på ett säkrare sätt. Det är viktigt att journalister kan arbeta utan rädsla, säger Aissatou Fofana.