Gå direkt till textinnehållet

Eritrea anmäls för brott mot mänskligheten

Reportrar utan gränser har stöd av tolv internationella människorättsjurister när man idag polisanmäler Eritreas president för brott mot mänskligheten i fallet Dawit Isaak. ”Den tysta diplomatin har sin tid”, säger RSFs Björn Tunbäck.

När diplomatin inte räcker till behöver internationell straffrätt ta över, menar Reportrar utan gränser, som idag lämnade in en anmälan mot Eritreas president, Isaias Afwerki, och landets utrikesminister. De anklagas för brott mot mänskligheten, påtvingat försvinnande och tortyr.

Anmälan är undertecknad av tolv internationella människorättsjurister, bland dem fredspristagaren Shirin Ebadi samt tidigare domaren i Internationella brottmålsdomstolen och FNs högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay.

Björn Tunbäck i RSFs styrelse konstaterar att FNs särskilda undersökningskommission för Eritrea för fyra år sedan slog fast att brott mot mänskligheten pågår i stor skala i landet.

Annons Annons

– Kommissionen bad stater att lagföra de som kan misstänkas för brotten. Det som görs mot Dawit Isaak är ett pågående brott, ett internationellt brott, och Dawit är svensk. Nu kan Sverige följa FN-kommissionens uppmaning.

Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan hösten 2001. I många år har svenska UD hänvisat till ”tyst diplomati”. När den förra anmälan mot Afwerki för brott mot mänskligheten gjordes 2014, ansåg den svenska Riksåklagaren att det fanns skäl att misstänka brott mot Dawit Isaak och att brotten skulle kunna utredas av svensk polis.

Men RÅ avstod efter att ha konsulterat UD, för att inte försvåra Sveriges förhandlingar för att få Dawit Isaak fri.

I dagens anmälan citeras utrikesminister Ann Linde när hon förklarar att Sverige gjort stora ansträngningar, men att Eritrea inte alls kommit dem till mötes. Detta menar Björn Tunbäck öppnar för att RÅ den här gången inleder förunderskning.

Hur bråttom är det?
– Det här skulle ju ha gjorts för 19 år sedan. När man tänker på vad det betyder för honom och hans familj är det helt gräsligt. Den tysta diplomatin har sin tid, Sverige har haft tilltro till den för länge. Men man ska komma ihåg att det bara är regimen i Eritrea som bär skulden, säger Björn Tunbäck.

I somras kom nya uppgifter om att Dawit Isaak fortfarande är vid liv trots 19 år under svåra förhållanden. Vad vet ni?
– Inte mer än att det är det jag hört också. Vi har fått indikationer genom åren, ingen kan veta något säkert, men det här är så säker man kan vara.

Fler avsnitt
Fler videos