Gå direkt till textinnehållet

Erik Lundins skivbolag stal nyhetsbild – tvingas betala

Den prisade rapparen Erik Lundins skivbolag RMH använde Björn Lockströms kända bild från dödsskjutningen i Husby 2013 som omslag till en singel. RMH har betalat 40 000 i skadestånd och bilden har tagits bort från Spotify. Björn Lockström uppger att Erik Lundin hotade att ”hänga ut honom som en girigbuk i sociala medier”. UPPDATERAD.

I oktober förra året släppte den prisade rapparen Erik Lundin sin singel De ba blev så om Husbykravallerna. Omslaget bestod av en artikel publicerad i Expressen den 13 maj 2013 om dödsskjutningen i Husby. På omslaget fanns också Björn Lockströms berömda bild, som blev startpunkten för kravallerna. Bilden avslöjade polisens lögner om dödsskjutningen, vilket Journalisten berättade om 2016 i reportaget Polisen mörklägger allvarliga brott.


Foto: Björn Lockström

Omslagsbilden hade använts utan tillstånd och utan upphovsmannens namn och publicerades bland annat på Youtube och Spotify.

– Jag befann mig på Gotland i december på ett jobb när reportern som jag var där med uppmärksammade mig på att min bild användes på omslaget och i marknadsföringen. Jag bestämde mig för att ta kontakt med skivbolaget, berättar Björn Lockström för Journalisten.

Annons Annons

Eftersom bilden använts utan tillstånd och i marknadsföring av en kommersiell produkt, och Björn Lockström dessutom var tveksam till om han hade gett tillstånd vid en förfrågan, begärde han mellan 40 000 och 50 000 kronor i ersättning.

– Det var en tragisk händelse och det är inte passande att använda bilden i underhållningssyfte, tyckte jag. Men jag kanske hade gett tillstånd, jag vet inte.

Skivbolaget Respect My Hustles (RMH) grundare Babak Azarmi uppgav för Björn Lockström att de hämtat bilden från SVTs öppna arkiv.

– De verkade inte ha förstått hur upphovsrätten fungerar. Det är inte fritt fram att använda material ur SVTs öppna arkiv. De lovade att de skulle återkomma, men det dröjde.

I mars blev Björn Lockström uppringd av Erik Lundin, som också är delägare i RMH, och erbjöds 4 000 kronor i ersättning.

– Han var till en början trevlig och vädjade från en konstnär till en annan. Jag svarade ”du lever på din musik, jag lever på mina bilder” och frågade honom hur det skulle kännas om jag samplade hans musik och gav ut i eget namn. Vi lever båda två på upphovsrätten. När han förstod att jag inte skulle gå med på en så låg ersättning hotade han mig.

Enligt Björn Lockström ska Erik Lundin ha sagt att om han inte gick med på att acceptera 4 000 kronor skulle han hänga ut Lockström som en ”girigbuk” i sociala medier.

– Han sa ”du ska veta att vi är jävligt bra på sociala medier.” Det var det som tog skruv hos mig. Jag blev sur. Hade han inte hotat mig hade jag kunna tänka mig en lägre ersättning. Jag kontaktade Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf som i sin tur kontaktade Spotify.

RMH har nu gått med på att betala 40 000 kronor plus moms i ersättning till Björn Lockström. Bilden har tagits bort från Spotify (se bild intill), men finns kvar på andra platser på nätet i anslutning till låten, bland annat på Youtube.

Björn Lockström är nöjd med sin ersättning, men befarar att den här sortens upphovsrättsintrång kommer att bli vanligare.

– Hade jag inte blivit uppmärksammad på bildstölden av reportern hade jag aldrig fått reda på det här. Jag tycker att det här är en fråga som är viktig att belysa. Folk, ja till och med skivbolag, verkar tro att om det finns på nätet så är det bara att ta, säger Björn Lockström.

Journalistförbundets upphovsrättsjurist Olle Wilöf uppger att det inte är ovanligt att skivbolag stjäl bilder.

– Det här är ett skivbolag som har varit ute och uttalat sig om hur viktigt det är med ersättning till upphovsmän. Precis som många andra skivbolag. Då kan man verkligen prata om hyckleri, när man helt oförblommerat tar en nyhetsbild från en frilansfotograf utan tillstånd och utan ersättning. Men det är faktiskt inte så ovanligt att skiv- och musikbolag använder bilder utan att betala. Vi har sett flera exempel på det de senaste åren. Itunes använde för några år sedan ett foto av Evert Taube utan tillstånd, till exempel. Det ledde till en förlikning, säger Olle Wilöf.

Texten som fortfarande pryder omslaget är en artikel från Expressen. I originalet finns tre bylines: TT samt två Expressenreportrar. Men på skivomslaget saknas bylines.

Får man använda en sådan artikel på det här sättet?
– Det är lika otillåtet att stjäla en text som att stjäla en bild, men det är ovanligt med textstölder i sådana här sammanhang. Att det är två mediebolag inblandade gör det hela lite komplicerat, säger Olle Wilöf.

 

UPPDATERING: Journalisten har utan framgång sökt Erik Lundin. Babak Azarmi uppger på tisdagen per sms till Journalisten att ”det mesta” i artikeln inte stämmer. ”Faktafel och fel beskrivning av situationen”, uppger Babak Azarmi, som lovat att återkomma.

 

Fotnot: Skivbolaget RMH lades i praktiken ned i maj och några av delägarna håller på att starta ett nytt bolag.

Fler avsnitt