Gå direkt till textinnehållet

Erbjöds 7 000 för att skriva i ”Skitliv”

Anna Hellgren, journalist på Expressens kulturredaktion, avslöjar att hon erbjöds 7 000 kronor för två veckors arbete med en text till antologin Skitliv som handlade om de dåliga villkoren på arbetsmarknaden för unga vuxna. Skitliv finansierades av sex fackförbund.

Antologin Skitliv kom ut 2012 och fick stor uppmärksamhet. Den gavs ut av Arenagruppens förlag Atlas och finansierades av sex fackförbund: Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, Seko och Transport.

Nu berättar journalisten Anna Hellgren i en artikel i Expressen, att hon i egenskap av frilansjournalist 2012 erbjöds att skriva ”en av de stora, bärande texterna” i Skitliv, cirka 30 000 tecken mot 7 000 kronor på f-skatt, vilket är långt under frilansrekommendationen och motsvarar en månadslön om cirka 13 000 kronor. Anna Hellgren bedömer att arbetet skulle ta två veckor, och hon avböjde.

”Jag tackade nej. Även ett skitliv har sina gränser”, skriver Anna Hellgren.

Annons Annons

Victor Bernhardtz som var redaktör för Skitliv säger till Journalisten att han inte kunde påverka arvodesnivån.

– Det var förlaget som satte nivån. Jag hade ett möte med Anna Hellgren där vi pratade om upplägget men hon avböjde eftersom det var för lågt arvode, säger Victor Bernhardtz.

Vad tycker du som redaktör om att ge så låga arvoden?
– Återigen, det är förlaget som har satt arvodesnivån, det är dem du ska prata med. Men det är klart att jag skulle gärna ge alla frilansar 100 000 kronor i arvode.

Är det inte lite märkligt att betala så lite till de medverkande i boken med tanke på att boken handlar om hur lite betalt unga vuxna får?
– Nja, du får nog återigen ställa den frågan till förlaget.

Förlagschefen på Atlas Johan Hilton, skriver på Atlas hemsida så här:

”Eftersom jag ännu inte var förlagschef vid projektets tillkomst utan först tillträdde två månader efter att boken hade publicerats och således heller inte deltog i arvodesförhandlingarna är det svårt för mig att bemöta sakuppgifterna i Hellgrens text.

En titt i fakturaluntan ger dock en något mer nyanserad bild. Visst fanns det skribenter som fakturerade för cirka 7 000 kronor, men också skribenter som fakturerade för mer än så, uppåt 15 000 kronor och då för längre jobb.

Att den ”av projektpengar välavlönade” redaktören Victor Bernhardtz – som för övrigt inte var ytterst ansvarig för förhandlingar om arvoden – fick ersättning för sitt arbete med att samordna, redigera och utveckla boken är heller inga konstigheter. En redaktör för antologier får i allmänhet betalt för ett arbete som löper över ett drygt halvår.”

Journalisten söker Johan Hilton.