Gå direkt till textinnehållet

”En hel här vandrade ut från Vattugatan”

I en serie i tio delar intervjuar medie­profilen Janne Andersson kollegor från sitt långa yrkesliv inom medierna. Denna gång: Sigurd Glans..

Hej Sigurd Glans, legendarisk redaktionschef på Aftonbladet i över 20 år och vinnare av Stora Journalistpriset. Vad gör du nuförtiden?
– Jag siktar mot slutpunkten. För någon gång måste det ta slut, det skrivande jag hållit på med även under chefsjobben. Böcker, kolumner, skrifter i uppemot tusentalet. Slutstädar just nu bland allt som samlats och Pressarkivets våning på Riksarkivet får ett urval.

– Jag har också besökt ett 70-tal redaktioner som vill ha synpunkter från mig. Det har glatt mig. Då har jag ofta återsett medarbetare från åren då Aftonbladet ökade med 318 000 ex. Efter de triumferna vandrade en hel här med kolleger ut från huset på Vattugatan och 83 blev chefredaktörer och redaktionschefer på andra tidningar. Ett rekord i sig.

– Ett femtiotal medarbetare från Aftonbladets redaktion erövrades av radio och tv. Som du, Janne. Ett tjugotal köptes över av Expressen.

Annons Annons

Du fick journalistiken med dej i blodet, din pappa Bernhard var chefredaktör för Smålandsbygdens Tidning, du jobbade också där en tid, och din äldsta dotter Nina är också journalist och numera chef för P1 Sveriges Radio.
– I mitt fall fanns ett val mellan journalist och stridspilot i Flygvapnet, som flygplatschefen i Jönköping ville jag skulle bli. Han var uppe och flög med mig i små plan. Men så fick jag kolla synen och den var för dålig på ett öga.

Jag jobbade på Aftonbladet i tio år och lärde mig oändligt mycket av dig och alla andra duktiga journalister. Aftonbladet var oerhört framgångsrikt då och hade över en halv miljon i upplaga, men det fanns också en protest mot kvinnoförtrycket i Dokumentet och spritmissbruket var utbrett, hur ser du på de här åren?
– Sprit hör inte hemma på jobbet, men har tyvärr gjort det på otaliga redaktioner. I gamla tidnings-Klara fanns en krog- och krökarkultur sedan decennier som så småningom avtog. Aftonbladets problem i det avseendet marknadsfördes öppet i massmedier och på konferenser av bland annat en Alnagrupp som bekämpade alkohol. Därmed lyftes just våra förhållanden fram. Kvinnoförtryck har belysts i Dokumentet och det hade sina skrämmande bottnar, men var lyckligtvis inte något som drabbade alla.

Aftonbladet var också väldigt socialdemokratisk även på nyhetsplats, var det besvärligt?
– Under mina år på Aftonbladet redigerade vi nyhetssidorna efter våra egna bedömningar. Jag kände mig inte utsatt för några politiska påtryckningar.

– En bra kvällstidning söker det kontroversiella och ska ha en genomtänkt linje att hantera publiceringar i den rådande tidsandan. Som en reporter uttrycker det: Det var vår värld vi skrev om, vi hörde ihop med den. Och i det fanns inget partipolitiskt.

Efter Aftonbladet gjorde du en ny karriär som redaktör för olika etermedieprogram som Efter tre och Gomorron Sverige, hur var det?
– Efter tre med Ulf Elfving vid radiomikrofonen och 2,1 miljoner dagliga lyssnare var som att göra kvällstidning, med en salig blandning av egna nyheter och dagens aktuella människor, vilka i regel med förtjusning ville vara med i Efter tre. En tre timmars snabb nyhetskanal, före mobilernas tid.

Vad tror du om framtiden för medierna och journalistiken?
– Färre journalister på redaktionerna och färre spanare med sökarlyktor kan bli förödande för avslöjandena om vad som i samhället sker under ytan. En pliktskyldig spaning som under senare år byggts upp ute i landet av många redaktioner. Risk för schabloner i bildjournalistiken när reportern även ska ta bilderna.

– Och det skrivna ordet kräver sin omsorg även om det inte trycks innan det når de mobiliserade och datoriserade läsarna. Må språket vårdas, bort från det nu så ofta statiska. Berättandet, iakttagelserna, närvaron borde få avnjutas av läsarna på samma sätt som i Dieter Strands geniala nyhetskolumner jag i många år hade nöjet att placera på sista sidan i Aftonbladet.

                                                                           JANNE ANDERSSON

 

FAKTA:

SIGURD GLANS
Ålder: 89 år.
Bor: I höghus på Kungsholmen. Fritidshus utanför Gränna.
Familj: Hustru Kerstin, egen företagare. Döttrarna Nina, Johanna och Cecilia. Fem barnbarn, tre barnbarnsbarn.
Hobby: Att snickra. Det har blivit ett par små hus vid John Bauerskogen i Småland, landskapet där goda kollegan Torsten Ehrenmark, värvad av Dagens Nyheter från Aftonbladet, också snickrade sommarvis, så det hördes i radio.                                                                       

Fler avsnitt
Fler videos