Gå direkt till textinnehållet

Mediestödsbesked dröjer till maj

Besked om vem som får mediestöd kommer först efter den 15 maj. Det uppger Mediestödsnämndens ordförande Anita Linder för Journalisten.

I morgon träffas ledamöterna i Mediestödsnämnden för sitt femte möte. Tidigare har Mediemyndigheten sagt att det på morgondagens möte skulle kunna fattas beslut om vem som ska få stöd. Men så kommer det inte att bli, uppger ordföranden Anita Linder. Ledamöterna är inte klara och redo att fatta beslut under morgondagen.

– I morgon kommer vi att ha principdiskussioner och sen kommer beslut om tilldelning i mitten av maj, säger hon.

Mediestödsnämndens nästa möte är inplanerat till den 15 maj. Då är alltså tanken att beslut ska fattas, och därefter tar det cirka en vecka innan besluten blir offentliga.

Annons Annons

Det nya mediestödet infördes vid årsskiftet, efter att den politiska processen dragit ut på tiden. Det gör att medierna nu svävar i osäkerhet kring om de kommer att få stöd eller inte. Som Journalisten rapporterat går flera medier nu och väntar på beskedet som kan avgöra deras framtid.

Den tajta deadlinen har också skapat en intensiv arbetssituation för Mediestödsnämnden.

– Nästan alla ledamöter i nämnden är nya, och dessutom så är det en ny lagstiftning, så det har varit mycket att sätta sig in i och förstå hur det är tänkt att det ska fungera. Det är inte alldeles glasklart i alla delar, säger Anita Linder.

Det ska dock inte ha varit några större stötestenar inom nämnden.

– Jag tycker att det har varit givande och bra diskussioner. Det har inte varit någon fråga där vi har haft väldigt olika uppfattningar. Mer att det har tagit tid att resonera kring de här olika begreppen, såsom ”av särskild vikt”. Vi har börjat landa i hur vi ska se på den här lagstiftningen nu, säger Anita Linder.

Det finns fyra olika typer av mediestöd. Dels allmänt redaktionellt stöd och utökat redaktionellt stöd, som ges till medier för kostnader för det redaktionella arbetet. Därutöver finns det ett distributionsstöd, som fungerar som det tidigare gjort, och ett övergångsstöd som ska mildra fallet för de som inte lever upp till kraven för redaktionsstöden. Under de första åren kommer lejonparten av stöden att vara övergångsstöd.

Men det beslut som tas av Mediestödsnämnden i maj kommer att visa hur lagens skrivningar tolkas och vilka medier som i framtiden kommer att få stöd. På morgondagens möte ska man besluta principer för det.

– Det handlar om vilka nyhetsmedier som uppfyller kraven för att få det stöd som riktar särskilt till regionala och lokala medier, vilka riksmedier man tycker ska få stöd för att de är av särskild vikt. Det är sådana frågor vi kommer diskutera imorgon, säger Anita Linder.

218 medier hade skickat in en ansökan om mediestöd. Efter att nämnden gått igenom de formella kraven, såsom att man ska ha ett visst antal läsare och en tillräckligt stor redaktion, kvarstår 189 medier som är aktuella att få stöd.

– Nu handlar det om att bedöma vilka som ska få stöd och vilka som inte ska få det, och om hur vi ska se på övergångsstödet.

Finns det en risk att ni inte är klara den 15 maj?

– Man kan aldrig vara helt säker, men jag hoppas verkligen att vi ska kunna vara klara för beslut då, säger Anita Linder.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos