Gå direkt till textinnehållet

Ekot börjar med egna opinionsmätningar

Från i dag publicerar Sveriges Radio egna opinionsmätningar. Samtidigt slutar man med Mediemätaren, som undersökt hur media rapporterar om olika frågor.

Sveriges Radio har tidigare inte haft egna opinionssiffror, utan har gjort en sammanvägning av mätningar från andra opinionsinstitut. Men från och med i dag kommer Ekot att varje månad presentera en egen väljarbarometer.
 
– Många är intresserade av vilket stöd partierna har, och vi vet att opinionsläget påverkar partierna starkt. Det ska lyssnarna kunna följa. Dessutom blir den sammanvägning vi haft tunnare i takt med att färre institut uppfyller våra kvalitetskrav på bland annat slumpmässigt urval, säger Ekots chef Klas Wolf-Watz i ett mejl till Journalisten. 

Mätningen görs av opinionsbolaget Indikator.

– De möter de kvalitetskrav vi har på undersökningar, de använder slumpmässigt urval och är transparenta med hur mätningarna går till, säger Klas Wolf-Watz.

Den sammanvägning som Ekot tidigare publicerade gjordes av Kantar Sifo, som även gjorde undersökningen Mediemätaren för redaktionen. Det samarbetet är nu över och Mediemätaren kommer inte längre att göras. 

Varför?
– Vi har valt att prioritera den här månatliga opinionsmätningen, säger Klas Wolf-Wats.

Han vill inte berätta vad det kostar att köpa in undersökningen. 

– Jag kan inte gå in på enskilda kostnadsuppgifter. 

Inför valet förra året gjordes väldigt många opinionsmätningar, flera publicerades dagligen. Sedan dess har det fortsatt vara många mätningar, och många av dem spretar i resultatet. Behövs det verkligen fler?
– Ekot prioriterar politikbevakningen och det är viktigt att kunna ge publiken opinionsmätningar med hög kvalitet, svarar Klas Wolf-Watz i sitt mejl. 

Fler avsnitt
Fler videos