Gå direkt till textinnehållet

Ekot förstärker med fyra grävreportrar

Fyra nya grävande reportrar anställs till Ekot – Per Kudo, Mikael Grill Pettersson, Kina Pohjanen och Camilla Ziedorn.

– Självständigt granskande journalistik är viktigare än någonsin och de här starka rekryteringarna innebär att vi vässar Ekots undersökande journalistik ordentligt. Jag ser verkligen fram emot att se vad den här kvartetten kan åstadkomma tillsammans med övriga Ekoredaktionen, säger Tove Svenonius, redaktionschef på Ekot, i ett pressmeddelande.

Mikael Grill Pettersson har arbetat på Sveriges Television sedan 1996 och har lång erfarenhet av granskande journalistik, bland annat som redaktör för SVTs grävnav, och utbildar och föreläser åt Föreningen grävande journalister och medieutbildningsinstitutet Fojo. Han har nominerats till tre Guldspadar och vunnit en.

– Jag har jobbat på SVT mer än halva mitt liv, men det här erbjudandet blev omöjligt att tacka nej till. Dels blir det en satsning med ett nytt gäng där man får vara med från start, dels signalerar Ekot en tydlig inriktning mot egen granskning och egna nyheter, säger Mikael Grill Pettersson till Journalisten.

– Dessutom ska det bli kul att jobba med radio, jag skaffade körkort relativt sent och kunde aldrig ta de där P4-vikariaten som alla andra hade. Självklart blir det också sorgligt att lämna SVT, jag älskar redaktionen och kommer att sakna både kollegor, TV och video.

Camilla Ziedorn arbetar som grävande reporter på TV4s Kalla fakta sedan en rad år tillbaka. Hon nominerades till Guldspaden i våras, och har tidigare vunnit samma pris för granskningen ”Lögnen om barnen”.

Kina Pohjanen arbetar idag som producent för P3 Krim vid produktionsbolaget Tredje Statsmakten. Tidigare har hon bland annat arbetat för SVT Nyheter i Uppsala och SVT:s Uppdrag Granskning, Veckans Brott och Sveriges Radios grävredaktion Kaliber och Sveriges Radio P4 i Uppland. Hon har vunnit två Guldspadar och varit nominerad ytterligare två gånger.

Per Kudo, är idag nyhetsreporter på Svenska Dagbladet med erfarenhet från både grävjournalistik och nyhetsrapportering på bland annat Aftonbladet, Ekot, P4 Blekinge och Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad.

All fyra tillträder sina nya tjänster direkt efter sommaren eller tidigt i höst.

Fler avsnitt
Fler videos