Efter kritiken – Mattsson ilsknar till på Journalisten
Expressens ledning får tuff kritik av journalistklubben för sparpaketet där 17 tjänster ska försvinna. Klubben menar bland annat att ledningen vill kringgå LAS genom att anställda på bemanningsföretaget Marieberg Media får ta smällen. När vi intervjuar chefredaktören Thomas Mattsson om saken ilsknar han dock till och kallar Journalistens frågor för ”oförskämda”.
I går kunde Journalisten berätta om sparpaketet på Expressen som bland annat innebär att 17 tjänster försvinner. Dessutom försvinner en reportertjänst från Kvällsposten och en från Göteborgs-Tidningen. Enligt ett internt mejl som gått ut från journalistklubben till medlemmarna ser några av besparingarna ut såhär:
- Sex tjänster bort på Sporten. Två reportrar, två nattchefer/riks och två redigerare. Organisationen på sporten förändras. Fler reportrar på vanliga skiftscheman.
- Sex tjänster bort på Nyhetslagen. Två nattreportrar/riks, två editionschefer/riks och två redigerare.
- Fyra tjänster bort på Extra/Magasinen. Två Extra-reportrar, en one-shot-redaktör och en redigerare. Extra uppgår i nöjesredaktionen dit en redaktör och en reporter flyttas.
Besparingarna kommer dock inte att drabba de journalister som är anställda av tidningsbolaget, utan endast journalisterna vid Bonniers eget bemanningsföretag Marieberg Media. Det sista fick journalistklubben på tidningen att rikta tuff kritik mot ledningen i gårdagens artikel.
– Vi är upprörda över hur Expressen hanterar våra arbetskamrater på Marieberg Media. Det är klart att detta är ett sätt att kringgå Lagen om anställningstrygghet, det är det ingen som hymlar om. Hela upplägget med bemanningsföretaget syftar till att kringgå Las och att pressa lönerna nedåt, sade Journalistklubbens ordförande Jan Spångberg.
Journalisten mejlar Thomas Mattsson med en fråga om kritiken.
Klubben kallar det ni gör att ”kringgå LAS” eftersom Marieberg Media drabbas så hårt. Är det inte betydelsefullt för Expressen att följa LAS?
Det här får chefredaktören Thomas Mattsson att ilskna till. Han vägrar svara på den sista delen i vår fråga.
”Det som jag fetat i din fråga (Är det inte betydelsefullt för Expressen att följa LAS red.anm) uppfattar jag som snarast oförskämt, det är ingen öppen fråga – bara en provokation, där du redan vet det givna svaret. Så det svarar jag inte på, tror det är bättre att avstå sådana om man vill ha en seriös diskussion om viktiga frågor”, skriver Mattsson till Journalisten.
Dock väljer han att svara på den första delen i frågan.
”Expressen respekterar självklart LAS, företaget är medlem i både Tidningsutgivarna och Medieföretagen och är en del av Sveriges största mediekoncern. Vi är noga med lagar och regler och också med att hålla journalistklubben informerad. Det som skett nu är att vi, i god ordning och – har jag uppfattat det – i god relation med facket, har MBL:at om en ny organisation. Inom ramen för det har vi genomfört så kallad risk- och konsekvensutredning, och både arbetsgivare och SJF-klubb har informerat berörda avdelningar. Nästa steg, men den är inte klar och den vill jag inte föregå, är att vi förhandlar om själva bemanningen”, skriver Thomas Mattsson.
En annan del av klubbens kritik handlar om hur den kommande nedbemanningen slår mot den redan pressade nattredaktionen. Klubben berättar att det är mycket upprörda och kritiska mot nedbemanningen på natten.
– Natten är otroligt högt belastad efter det förra sparpaketet och de förenklingar och ambitionssänkningar som utlovades inför det sparpaketet infriades inte. Ambitionerna har legat på samma nivå vilket har lett till att natten haft det otroligt tufft under året, sade Jan Spångberg till Journalisten i går.
Vi frågar även Mattsson om detta.
Klubben är upprörd över att ni skär ned så mycket på nattbemanningen. (…) Håller ni inte det ni lovar till era anställda? Och varför skär ni där igen?
Den här gången fetar Thomas Mattsson ”håller ni inte det ni lovar till era anställda” i frågan och skriver att han avstår att raljera kring insunianta formuleringar från vår sida.
”Vi har höga ambitioner och gör en tidning, dessutom med flera editioner, som exempelvis är Sveriges mest lästa på söndagar. Men med det sagt ser vi fortlöpande över produktionsförutsättningarna och sänker, som alla mediehus, successivt kostnaderna för print genom att med planering och sidmallar jobba effektivare. Vi följer den här utvecklingen fortlöpande, och om det uppstår problem eller arbetstoppar åtgärdar vi dem i dialog med medarbetare och fack”, skriver Mattsson i sitt svar.