Gå direkt till textinnehållet

Nyhetsbyrå stängs – efter tre års strejk

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador anser att det inte behövs någon statlig nyhetsbyrå – det räcker med hans egna presskonferenser.

Den statliga nyhetsbyrån Notimex som grundades i samband med sommar-OS i Mexiko 1968 och sedan dess rapporterat från delstater som inte täcks av de nationella medierna gick ut i strejk 2020 i protest mot vd Sanjuana Martinez personalpolitik. Nyhetsbyrån har som följd av strejken inte publicerat någonting sedan juni 2020. Martinez utsågs till chef för Notimex av president Andrés Manuel López Obrador, som nu beslutat att lägga ned byrån. Det rapporterar bland andra AP.

”Vi behöver inte längre en statlig nyhetsbyrå. Vi har mañanera [presidentens dagliga presskonferens]”, sade López Obrador under sin dagliga presskonferens i fredags.

Notimex vd Sanjuana Martinez välkomnar beslutet och säger till AP att presidentens dagliga presskonferens, där utvalda reportrar och bloggare ställer mjuka frågor och ofta deklarerar sin lojalitet till president López Obrador i samband med frågeställningarna, är tillräckliga för att det mexikanska folket ska hållas uppdaterat om viktiga nyhetshändelser.

Annons Annons

”Presskonferenserna är framgångsrika med stor publik och gör det möjligt för presidenten att bemöta påståenden i pressen, som ofta ägnar sig åt lögnaktiga förtalskampanjer”, säger Notimex vd Sanjuana Martinez.

Flera pressfrihetsorganisationer anser att nedläggningen av Notimex är en del av en oroväckande trend, där president López Obrador slussar statliga stöd till lojala medier och stryper stöd till medier som tillåter kritik mot presidenten.

Fler avsnitt
Fler videos