Gå direkt till textinnehållet

DN avpublicerade artikel –intervjuperson hade extremistkopplingar

Dagens Nyheter har avpublicerat en artikel om en man som vill ha hit sin fru och barn från Ukraina, efter att det kommit fram att mannen har kopplingar till våldsbejakande extremism. ”Det var det minst dåliga beslutet”, säger chefredaktören Peter Wolodarski. 

I helgen publicerade Dagens Nyheter en artikel om en familj med ukrainska rötter där kvinnan och parets gemensamma barn vill komma till Sverige men saknar uppehållstillstånd.

På grund av krigshotet över Ukraina, samtidigt som svenska myndigheternas besked om uppehållstillstånd dröjer, så var mannen i artikeln angelägen om att få hit sin familj.

Peter Wolodarski, chefredaktör för DN, kallar det ”ett rakt upp och ned vanligt nyhetsjobb” där man normalt inte gör så omfattande personresearch innan intervjun.

Annons Annons

– Det handlade om att hitta en svensk med kopplingar till Ukraina och hur de tänker kring att komma till Sverige med anledning av krisen. När man gör ett sådant jobb föreställer man sig inte riktigt att det ska finnas kopplingar till våldsbejakande extremism. Det fanns inte heller något som sades under intervjun som var anmärkningsvärt, säger Peter Wolodarski till Journalisten.

Efter att artikeln med bilder på familjen hade publicerats så uppmärksammade olika personer på Twitter tidningen om att mannen kan kopplas till våldsbejakande extremism, vilket fick DN att undersöka saken.

– Det handlade bland annat om att han skulle ha deltagit i våldsamheter. Eftersom vi bara hade gjort en snabb personresearch på honom, som man ofta gör när det handlar om icke-känsliga intervjuer, så gjorde vi en betydligt grundligare research då som var klar på söndagsmorgonen, säger Peter Wolodarski.

– Jag vill inte hänga ut personen men kan säga att det handlar om våldsbejakande extremism. Vi kan inte hitta att han är dömd för något allvarligt brott, men han har definitivt varit aktiv i en sådan organisation och det ligger nära i tiden, fortsätter han.

Peter Wolodarski berättar att han inte finner det pressetiskt försvarbart att uppdatera artikeln med de nya uppgifterna eftersom man då skulle riskera att hänga ut mannen.

– Det handlar om en sammantagen bedömning, det minst dåliga alternativet blev att avpublicera, och vi vill vara öppna med att vi har gjort det utan att vi outar mannen för mycket.

Kan extremister figurera i DN framöver utan att man då behöver förklara hela kontexten så att säga?
– Det finns många olika dimensioner i det här. En är proportionen, om det handlar om ett pratminus eller två i en enkät är det en sak. Här handlar det om en längre intervju med familjefoton och ett slags sympatiskt sammanhang. Det finns en risk att det kan missbrukas som legitimering eller ”white washing” av den här personen. Sen handlade det också om andra uppgifter som vi fick fram om honom som gjorde att vi tog det här beslutet.

Vad drar ni för lärdomar av detta? Kommer ni skaffa er nya rutiner?
– Vi har pratat igenom det på förmiddagen och kanske är det så att vi ska se över våra rutiner. Som vilken typ av personresearch bör man göra och vad ska den bestå av? Samtidigt kan vi inte heller utgå från att alla personer vi intervjuar är tvivelaktiga. Det går inte att göra avancerade slagningar i register på alla, men det finns säkert saker vi kan förbättra.

Fler avsnitt
Fler videos