Gå direkt till textinnehållet

Twitter-inlägget som fick Owe Nilsson att sluta på TT: ”Jag tycker de hade kunnat nöja sig med en reprimand, sen hade jag kunnat fortsätta mitt arbete”

Efter 35 år som politisk reporter på TT valde Owe Nilsson att sluta tvärt. Nu kommer det fram att anledningen var ett Twitter-inlägg där han ilsknade till på regeringen, vilket fick TT-ledningen att vilja omplacera honom till redigerare.

Tidigare i veckan berättade Journalisten att TTs mångårige politikreporter Owe Nilsson har sagt upp sig.

I en intervju med Expressen berättar han nu att bakgrunden är ett Twitter-inlägg från den 2 december:

”Aldrig under 35 år tagit ställning för nån regering eller parti. Men när en regering, med ett stödparti, vars egen vitbok visar att flera av partiets grundare var nazister, drar in stödet för SKMA, som bekämpar antisemitismen och undervisar om Förintelsen – där går gränsen.”, skrev han i inlägget.

Efter inlägget blev han med 16 månader kvar till pensionen inkallad på möte med TT-ledningen som lät meddela att han, efter 35 år som politisk reporter på företaget, skulle omplaceras till textredigerare.

Händelsen bekräftas för Journalisten av TTs redaktionschef Vicktor Olsson:

– Tweeten tar ställning mot regeringen på ett sätt som inte är förenligt med att vara politisk reporter på TT, så då erbjöd vi Owe andra arbetsuppgifter. För att göra en lång historia kort så valde han att säga upp sig efter att vi hade diskuterats saken och kommit överens om det, säger Vicktor Olsson till Journalisten.

De andra arbetsuppgifterna var alltså att han skulle bli redigerare?
– Ja, vi har en viktig uppgift i redigeringen som kräver stora erfarenheter, inte minst språkligt. 

Samtidigt har han varit reporter i 35 år?
– Han har haft redigeringen som en mindre del av sitt arbete, säger Vicktor Olsson.

Owe Nilsson säger till Journalisten att han är överens med ledningen om att han gick över gränsen i inlägget. Vid mötet var de också överens om att det var ett misstag, och att TT skulle agera. Däremot menar han att företaget överreagerar med en omplacering. 

– Jag tycker de hade kunnat nöja sig med en reprimand, sen hade jag kunnat fortsätta mitt arbete. Jag har aldrig under mina 35 år fått kritik från någon, oavsett regering, för att jag skulle vara partisk, säger Owe Nilsson.

Owe Nilsson är 67 år och skulle ha jobbat fram till april 2024. Just nu vet han inte vad han ska ägna sig åt framåt.

– Man är kanske inte så gångbar i den här åldern? Vi får se om det kommer något erbjudande, säger han.

För TT väntar en nyrekrytering där någon ska fylla skorna efter redaktionens kanske mest erfarna medarbetare. Det oroar inte ledningen. 

– Owe har under lång tid varit en skicklig reporter, och jag tror vi kommer lyckas rekrytera en ny reportrer som är skicklig. Jag vill framhålla att vår politikredaktion består av en rad duktiga medarbetare som är ryggraden. Jag känner mig trygg med att TT har en lika skicklig, oberoende och trovärdig politikrapportering även efter detta, säger Vicktor Olsson.

Fler videos
Fler avsnitt