Gå direkt till textinnehållet

Dawit Isaak fängslad i 19 år – ”En skam att Sverige inte agerar”

Kurdo Baksi och Journalistens chefredaktör Helena Giertta i debattartikel på 19-årsdagen av Dawit Isaaks frihetsberövande: ”Det är ju horribelt att år efter år tro att tyst diplomati kan frige Dawit Isaak.”

Den 23 september 2001 fängslades den svenske journalisten Dawit Isaak i Eritreas huvudstad Asmara. Han sitter fortfarande 19 år senare frihetsberövad i en liten cell i Eiraeiro-fängelset, utan att ha blivit dömd eller ens åtalad för något brott.

I en debattartikel i Aftonbladet på årsdagen riktar journalisten Kurdo Baksi och Journalistens chefredaktör Helena Giertta hård kritik mot Sveriges regering för att man inte agerat tillräckligt för att få Dawit Isaak fri. De skriver bland annat:

”Det är en skam att Sverige inte agerat tillräckligt för att få hem Dawit Isaak. Det är också oacceptabelt att Sverige under de gångna nitton åren inte kunnat använda EU i denna kamp, EU som ger stöd i miljardklass till Asmara.

Annons Annons

Det är ju horribelt att år efter år tro att tyst diplomati kan frige Dawit Isaak. Precis som i fallet med den i Kina frihetsberövade svenske förläggaren och poeten Gui Minhai måste Sverige överge metoder som inte fungerar.”

De uppmanar regeringen att förklara en eritreansk diplomat som persona non grata, eller att som Kanada gjort, införa rörelsebegränsning för eritreanska diplomater.

Fler avsnitt
Fler videos