Därför står Journalistförbundet inte bakom strejkavtalet
Journalistförbundet är enda fackförbund att säga nej till det partsgemensamma förslaget om förändringar i strejkrätten. ”Vi har inte haft någon möjlighet att förankra det här demokratiskt”, säger vice ordförande Ulrika Hyllert.
I tisdags presenterade LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv ett gemensamt förslag om förändringar i strejkrätten. Bakgrunden till att det arbetats fram är den pågående utredningen om strejkrätten, Stridsåtgärdsutredningen.
TCOs ordförande Eva Nordmark säger i en kommentar att överenskommelsen som träffats ”innebär en lösning som skapar stabilitet, samtidigt som den säkrar handlingsfriheten för ansvarstagande fackförbund att teckna avtal som tryggar villkoren för sina medlemmar”.
Men Journalistförbundet står inte bakom parternas förslag. Ett skäl är att effekterna av förslaget inte är ”helt överblickbara”, enligt ordförande Jonas Nordling:
”Förslaget har nyligen presenterats för oss, och det blev snabbt uppenbart att vissa dimensioner saknats i arbetet. Vi behöver mer noggrant utreda hur de olika delarna påverkar Journalistförbundets möjligheter att vidta stridsåtgärder för alla sina medlemmar”, säger Nordling i en kommentar.
– Det vi syftar på och ser i nuläget är hur detta påverkar uppdragstagare, alltså frilansar. Rätten för den gruppen att teckna kollektivavtal är oklar och läget blir inte mindre riskfyllt med de här förslagen. Och vi kan inte heller överblicka hur arbetsmarknaden ser ut i framtiden, det behöver man också ta hänsyn till. Vi vet inte om det kommer finnas fler typer av uppdragstagare på arbetsmarknaden i framtiden, till exempel, säger vice förbundsordförande Ulrika Hyllert till Journalisten.
– Det är inte heller utrett hur det här påverkar när gränsdragningen mellan två olika fackförbund är oklar. Vi ser en risk för att det skulle kunna finnas kryphål för arbetsgivarsidan där.
Det har varit väldigt tyst om arbetet med den här överenskommelsen fram till att den presenterades i tisdags. Hur har processen fungerat, upplever ni?
– Den har gått väldigt snabbt. Vi har inte haft någon möjlighet att förankra det här demokratiskt, förbundsstyrelsen har inte haft en möjlighet att diskutera det här, så snabbt har det gått. Men vi förstår också varför. Ska man göra något sådant här och föregå en utredning så måste det gå fort, säger Ulrika Hyllert.
Då låter det nästan förvånande att alla andra köpt det, om det inte gått att förankra demokratiskt i den egna organisationen?
– Andra fack har kommenterat det här efteråt på olika sätt. Men det är en svår situation när saker behöver gå snabbt. Det är upp till varje förbund hur man vill ställa sig till det här.
Vilka reaktioner har ni fått på förbundets ställningstagande?
– Vi har inte fått jättemycket reaktioner. Men det har inte kommit någon kritik från medlemmar, och några har varit positiva. Utifrån finns det undringar kring varför just Journalistförbundet valt att inte stå bakom det här, när alla andra fack i centralorganisationerna gör det.
Stridsåtgärdsutredningen ska presentera sina förslag den 20 juni. Men enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är regeringens preliminära bedömning att det förslag som parterna nu tagit fram är det förslag som kommer att skickas på remiss.