Gå direkt till textinnehållet

”Vikarierna står inte på kö längre – skärp er, arbetsgivare”

Det är dags med mediearbetsgivarna att göra om och göra rätt, menar bemanningsjournalisten Ida Vaske, som under sina år som vikarie var på tre olika redaktioner under samma vecka.  

Det växande lönegapet mellan bemanningsanställda journalister och journalister anställda på kundföretagen är ”en skamfläck för branschen”, skrev Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i februari, efter att avtalskraven på bemanningsområdet spikats.

Idag skriver Ida Vaske, ledamot i Marieberg Medias klubbstyrelse och redaktör på NA, om sina erfarenheter av att vara ständig vikarie, och nu bemanningsanställd.

”Jag minns en arbetsvecka då jag hann med tre olika redaktioner. På fredagen fick jag verkligen tänka till så jag sa rätt om varifrån jag ringde.

Annons Annons

Jag har alltid haft så mycket jobb som jag velat som journalist, ändå knappt sett skymten av någon anställningstrygghet. Det tär på själen att alltid vara tillgänglig. Inte med gott samvete kunna ta helg eller semester. Alltid prestera på topp, ändå räcker det inte till”, skriver Ida Vaske.

Men floden av vikarier har börjat sina.

”När yrket inte är lika attraktivt måste arbetsgivaren locka med något annat. Börja med att ge oss lika lön och lika villkor som alla andra dagspressjournalister”, skriver Ida Vaske i Journalisten.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos