Gå direkt till textinnehållet

Därför hade DN drottningens död – men inte SvD

SvD trycker flera timmar före DN – men har också en annan syn på papperstidningens roll vid stora nyhetshändelser. Det kommer också att märkas på måndag morgon efter valet. ”Inte längre huvudkällan för snabba nyheter”, säger SvDs Martin Ahlquist.

Nyheten om att den brittiska kungafamiljen begett sig till Skottland där läkare oroade sig för drottning Elizabeth II kom redan på torsdagseftermiddagen. Medan Dagens Nyheter viger hela sin etta idag åt bortgången, har Svenska Dagbladet inte med nyheten om hennes död.

SvD trycks runt 19-tiden, innan dödsbudet från Skottland hade kommit.

– Det gör ont i en tidningsmakares hjärta, såklart. Men vi har en trycktid som gör att vi inte fick med en så här stor nyhetshändelse. Det händer någon gång ibland, senast var för några år sedan när Notre Dame brann, säger SvDs redaktionschef Martin Ahlquist.

Annons Annons

– Men man får påminna om att man kan ta till sig Svenska Dagbladets journalistik i många former. Till exempel e-SvD, som är en printprodukt men i digital form, [podden] Dagens Story hade ett extraavsnitt redan igår kväll, och vi hade en massiv bevakning på sajten. Lägger man ihop alla delar bredvid varandra får man en annan bild. Det var längesedan papperstidningen var huvudkällan för snabb nyhetsuppdatering.

Hur stor ska en nyhetshändelse vara för att ni ska senarelägga tryck?
– Det är en stor apparat, med inte bara tryck utan också distribution.

Hur är det med era lite äldre läsare, som kanske gärna skulle läsa just om drottningens död? Har de hört av sig?
– Jag har inte sett något än i min mejlkorg. Men vi ser att många laddar ner den senaste versionen av e-SvD på morgonen. De som uppskattar printformatet gillar inte bara själva cellulosan, utan sättet att presentera nyheter, med en början och ett slut, vad är viktigt, vad är mindre viktigt.

Martin Ahlquist menar att drottning Elizabeths död var den största nyheten igår kväll, men att den redan nu är omsprungen.

– Nu är det återigen valet som är den största nyhetshändelsen.

Spelar papperstidningen ut sin roll?
– Nej, men den får en lite annorlunda roll. Vi har några dagar kvar till valet. Det kommer vara samma där. Vi vill ge våra läsare en väldigt snabb nyhetsuppdatering, just där är inte papperstidningen det främsta formatet. Men den har en tydlig roll i att ge guidning och fördjupning, och fånga situationer och känslor. Papperstidningen går mer åt magasinsformatet i vissa situationer, säger Ahlquist.

Peter Wolodarski. Foto: Tor Johnsson.

DNs chefredaktör Peter Wolodarski är däremot övertygad om att läsarna förväntar sig stora nyhetshändelser även i papperet.

– Om vi inte hade haft drottningnyheten hade jag säkert haft ganska många mejl skickade till mig. De nöjer sig inte riktigt med e-tidningen, säger han.

Även DN har idag tidigare lämningstider än historiskt, men trycker några timmar senare än SvD. Det gjorde att drottningens död fanns med i 80 procent av upplagan.

– De gjorde en heroisk insats på desken, och klarade det på ett bra sätt. Det hade delvis att göra med att vi hade planerat för att det här kunde inträffa, det kom ju signaler redan förra året, säger Peter Wolodarski.

På söndag kommer DN att vänta in både Vallokalsundersökningen klockan 20 och Valmyndighetens sammanställning som kommer senare på kvällen, genom att försena trycktiden.

–  Förhoppningsvis har vi med ett riktigt resultat, inte bara en prognos.

Är det viktigt?
– Ja. Särskilt vid stora planerade nyhetshändelser som ett val ser det illa ut om vi inte har med det.

Svenska Dagbladet kommer att trycka i vanlig tid på söndag kväll, alltså inte ens vänta in prognosen klockan 20.

– Jag tror att ytterst få människor slår upp papperstidningen på måndag för att få svar på frågan ”Hur gick det i valet?”. Det har nog 999 av 1 000 tagit reda på, säger Martin Ahlquist.

Så här såg det ut i inne i Dagens Nyheter …

… och så här i Svenska Dagbladet.

Fler avsnitt
Fler videos