Gå direkt till textinnehållet

Dansk public service gör taburadio för svenskar

Den danska public service-kanalen Radio24syv lanserar en ny programserie riktad till svenskar. Serien ska handla om svenska tabun och premiärprogrammet handlar om invandring.

Den privatägda licensfinansierade public service-kanalen Radio24syv lanserar flera nya programserier under sommaren. En av dem är ”Danmarks Röst”, som ska handla om Sverige – och svenska tabun. Det skriver danska Journalisten.

Syftet med programmet är att ”hjälpa svenskarna” som ”lider av ett eskalerande antal tabun som staplas på varandra”, uppger programchefen Mads Brügger.

Programledaren Mikael Jalving säger till danska Journalisten att det första programmet av tre som sänds under juli månad ska handla om invandring. Under hela programserien ska åtta till tio olika tabun tas upp.

”Jag ska prata med dissidenterna; personer som har varit utsatta för något eller kan reflektera över de svenska förhållandena. Det är de som är missnöjda med de tabun som får svenskarna att blunda för alla problem.”

Jalving, som är historiker och samhällsdebattör säger vidare att svenskarna knappt kan komma till tals annat än på nätet under pseudonymer och under ”påverkan av euforiserande droger och alkohol” – och att han vill ge dessa svenskar en talarstol i radioform.

Fler videos
Fler avsnitt