Gå direkt till textinnehållet

Dagspressavtalet klart – lägstalönen höjs med 1 350 kronor

Journalistförbundet och arbetsgivarparten Medieföretagen har kommit överens om ett nytt avtal för dagspressen.

Avtalet löper under två år och innebär bland annat lönehöjningar på 4,1 procent från 1 april 2023 följt av lönehöjningar på 3,1 procent från 1 april 2024, skriver Journalistförbundet i ett pressmeddelande.

Bland övriga punkter i avtalet finns bland annat:

  • Höjda lägstalöner med 1350 kronor från 1 april 2023
  • Höjda lägstalöner med 3,1 procent från 1 april 2024
  • Höjd praktikantlön med 5,4 procent från 1 april 2023
  • Höjd praktikantlön med 3,1 procent från 1 april 2024
  • Höjd ob-ersättning med 4,1 procent från 1 april 2023
  • Höjd ob-ersättning med 3,1 procent från 1 april 2024

– Att vi lyckats komma överens med Medieföretagen om att även mediebranschen ska omfattas av en satsning på lägstalönerna är viktigt, eftersom vi har medlemmar som kommer in på medieföretag med väldigt låga löner, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en kommentar.

Annons Annons

Klart är att lägstalönen för medlemmar med en akademisk examen i år höjs till 28 769 kronor och för övriga medlemmar till 26 281 kronor.

Avtalsrörelsen 2023 hettade till efter att Medieföretagen under förhandlingarna ställt krav på dispositiva avtal, att parterna lokalt ska kunna komma överens om exempelvis lägre lönehöjningar eller sämre villkor än det centrala avtalets regler. ”Oseriöst och provocerande”, sa Ulrika Hyllert om kraven, i april.

Journalistförbundet framhåller att avtalsdelegationen lyckats stoppa dem.

– Ett dispositivt kollektivavtal skulle innebära en utarmning och försvagning av våra kollektivavtal. Det finns en stor risk att journalistklubbar vid omorganisationer och nedskärningar skulle pressas av arbetsgivaren att gå med på försämrade villkor för medlemmarna lokalt, säger Ulrika Hyllert.

Samtidigt beklagar hon att förbundet inte nått längre i årets förhandlingar med flera krav, till exempel ett garantibelopp till alla på 1000 kronor och en större höjning av ob-ersättningen.

I förhandlingarna har parterna även kommit överens om förbättringar i den löneprocess som finns i kollektivavtalet, som styr hur löneförhandlingarna på ett företag ska gå till.

Bland annat kommer klubbar få större möjligheter att lyfta specifika grupper, det ska bli enklarare för medlem att få reda på hur ens lön ska kunna höjas och skrivningar om nyanställdas löner stärks.

Förhandlingarna om nya kollektivavtal fortsätter för avtalsområdena public service, kommersiell etermedia och tidskrift. För avtalsområdet bemanning inleds förhandlingarna inom kort.

Fler avsnitt
Fler videos