Gå direkt till textinnehållet

Chefredaktören: ”Det är demokratiskt tveksamt”

I ett inlägg på sin FB-sida frågar sig Eskilstunas kommunalråd om folk bör sluta prenumenera på Eskilstuna-Kuriren. Anledningen? Han gillar inte ledarsidan. Chefredaktören Eva Burman kallar tilltaget ”demokratiskt tveksamt”.

Som Journalisten rapporterat tidigare i dag är Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) i luven på Eskilstuna-Kurirens ledarsida. I ett längre inlägg på sin Facebooksida ställer han sig också frågande till om folk bör prenumenera på tidningen. 

Anledningen? Jansson gillar inte det ledarsidan skriver.

”Tunnelseendet är påtsgligt på redaktionen. Det är tunnelseende eller Ukraina tidningen intresserar sig för. Jättespännande…Men Eskilstunaborna då? Det som engagerar och intresserar dem? Ska inte deras förtroendevalda få dryfta det? Ska man betala för en sådan tidning? Den som betalar samtycker?”, skriver Jimmy Jansson i inlägget.

Eva Burman är chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren som kallar ledarsidan oberoende liberal.

– Vi vet ju att han (Jimmy Jansson) under flera år på olika sociala medier har varit kritisk till vår ledarsida och det har han ju rätt att vara. Men att som kommunstyrelsens ordförande gå ut så här offentligt och tycka att folk ska sluta betala för tidningen. Klart att jag är förvånad, säger hon till Journalisten.

Hur ser du på det han säger? Han frågar sig om Eskilstunaborna ska betala för ”en sådan tidning”?
– Det är ju en del av de demokratiska spelreglerna att man har oberoende media som granskar makthavarna. Han behöver ju inte hålla med om det vi skriver om honom i rollen som kommunstyrelsens ordförande, men att uppmana människor att inte prenumenera är att gå väl långt. Jag tycker det är demokratiskt tveksamt. Dessutom anklagar han oss i sitt inlägg för att tidningen vill kväsa debatten. Det är ju precis det han själv vill med inlägget. 

Vad händer nu? Ska ni bemöta kritiken?
– Det är klart att vi måste bemöta det här, framför allt ur ett demokratiskt perspektiv. Han får vara hur kritisk han vill mot det vi skriver, men att på det här viset uppmana läsare att sluta betala för tidningen, annars samtycker man; det är att gå väldigt mycket för långt. Dessutom, vilka andra lokala företag tycker kommunstyrelsens ordförande att man ska bojkotta?

Jimmy Jansson säger till Journalisten att Eskilstunaborna nu måste fråga sig vilken typ av lokaltidning och ledarsida man vill han. 

– Jag säger bara att man måste bestämma sig för vad man vill ha. Går du och köper en film du tycker är dålig? Eller som du inte sympatiserar med budskapet i? Jag skulle inte göra det. Men det här måste var och en bedöma. Vi lever i en demokrati och det är en retorisk fråga som jag ställer mig bara. Det är inte svårare än så. Jag har inte DN hemma heller eftersom jag inte sympatiserar med deras ledarsida, säger Jimmy Jansson.  

Anledningen är tydlig i inlägget, du gillar inte ledarsidan?
– Jag har inga problem med att ledarsidan har en debatt, sen får varje enskild individ ta ställning kring det om man vil betala för tidningen eller inte. Jag läser tidningen varje dag, men jag tycker att man som Eskilstunabo ska fundera över om man tycker att den lyfter relevanta frågor eller inte. Eller slår man ned på sådant som Eskilstunaborna har på sina läppar? Min upplevelse när jag träffar Eskilstunaborna är att många inte tycker att deras ledarsida tar upp deras frågor, menar Jansson.

Ska en demokratisk vald politiker som du uppmana folk att sluta läsa lokaltidningen för att du inte gillar det ledarsidan skriver?
– Har jag påstått det i inlägget?

Du ställer dig den frågan, med ett frågetecken efter i och för sig, men du undrar ju om Eskilstunaborna ska fortsätta köpa tidningen?
– Jag tycker varje enskild medborgare själv ska bedöma vad man ska lägga sina pengar på och hur man ska läsa sina nyheter. Tidningarna är på en privat marknad och måste fundera på hur man ska agera för att folk ska läsa dem.

Fler avsnitt
Fler videos