Gå direkt till textinnehållet

Chefredaktören som ingrep mot mördaren i Almedalen: ”Jag har funderat mycket på vad våldet innebär för det öppna samhället”

Jesper Bengtsson är helt säker på att hatet på nätet bidrar till våldet.

Dagens Arenas chefredaktör Jesper Bengtsson, som även är ordförande i Svenska Pen, var först på plats när överläkaren Ing-Marie Wieselgren knivmördades av en nazist i Visby under Almedalsveckan. Han såg henne fly nedför backen i Volters gränd med mördaren efter sig, när gärningsmannen kom i kapp gjorde han ett utfall och försökte sedan fly samma väg han kommit. Jesper Bengtsson ropade till några män i backen att stoppa mannen, vilket de gjorde.

Trots att mannen hade ett förflutet i NMR avfärdade polisen inledningsvis spekulationer om att dådet skulle vara politiskt motiverat. Men åklagaren ändrade oväntat brottsmisstanken till terroristbrott genom mord och förberedelse till terroristbrott genom mord, och igår tisdag medgav den misstänkte terrorbrott. Det betyder att mordet på Wieselgren och de planerade morden på andra personer ska ha haft i syfte att ”skrämma befolkningen eller en grupp människor”.

Vad betyder det här för det öppna samtalet i Sverige?
– Jag har funderat mycket på vad våldet innebär för det öppna samhället den senaste tiden. Och särskilt förstås mordet på Ing-Marie Wieselgren. Det vore tragiskt om det ledde till en minskad öppenhet och fler kontroller. Jag har svårt att se vilken säkerhetsanalys som skulle kunna ha förutsett mordet. Det går inte att skydda sig mot allt, säger Jesper Bengtsson.

Annons Annons

Ing-Marie Wieselgren var en offentlig person. Tror du att mordet kan leda till att personer drar sig för att yttra sig i offentligheten?
– Ja, det är möjligt. Knivattacken på henne och knivattacken på Salman Rushdie förra veckan kan göra att folk blir rädda. Det vore väldigt olyckligt.

Håller du med dem som menar att det hat som sprids på internet bidrar till våldshändelser?
– Det är jag helt säker på. Vi har sett det förut. Utan att kunna analysera just den här händelsen är det ju så att extremiseringen av samhället leder till mer våld, och den kommer oftare från extremhögern än från andra extrema rörelser, och det tydligt kopplat till ökat hat och hot på nätet och i debatten. 

Tycker du att politiker har ett ansvar när det gäller debattklimatet?
– Alla som syns i debatten har ett ansvar att inte spä på hatet, att inte dras med.

Fler avsnitt
Fler videos