Gå direkt till textinnehållet

Café klandras för bildpublicering

Café klandras av Pressens Opinionsnämnd för bildpublicering i ett reportage om unga svenskars knarkfester i Thailand.

I januari 2010 publicerade Café ett reportage om svenska turisters festande i Thailand. Texten, som beställdes av två frilansar, beskrev hur de så kallade "Full Moon"-festerna på ön Koh Pangan var knark- och spritorgier som kunde urarta i mord, våldtäkter och rån.

En man och kvinna som varit på semester i Thailand fick av bekanta veta att deras blå- och gulmålade ansikten både fanns i tidningen och på dess hemsida i samband med reportaget. Kvinnan anmälde bildpubliceringen. Hon kände sig uthängd i ett sammanhang hon inte hade något samröre med och uppgav också att hon och hennes pojkvän aldrig hade gett sitt godkännande till att medverka.

Café hänvisade till ämnets allmänintresse och uppger att journalisterna varit öppna med sin avsikt. Kvinnan uppger dock att människor med kameror inte var ovanligt på stranden vid tillfället och att hon och hennes pojkvän var totalt ovetande om fotografens avsikt med bilden.

Annons Annons

PO medger ämnets allmänintresse, men anser att anmälaren lidit publicitetsskada. Att bilden publicerades i ett reportage med rubriken "Unga svenskars knarkfester i Thailand", ansåg Allmänheten pressombudsman kunde leda till slutsatsen att det var anmälaren och hennes pojkvän som avsågs med beskrivningen av de knarkande och festande svenskarna. Pressens Opinionsnämnd håller med PO och klandrar Magazin Café för att ha åsidosatt god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos