Benkö höjer rösten mot
våld mot journalister

11 mars, 2016

FOTO: Tomas Ohlsson I onsdags överfölls Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren och det är i dag två år sedan Nils Horner mördades. Nu höjer SRs VD Cilla Benkö rösten mot våld mot journalister i en debattartikel i Expressen där hon riktar skarp kritik mot den Svenska staten, EU och FN. UPPDATERAD.

Det är i dag ett år sedan SRs utrikeskorrespondent Nils Horner sköts till döds på öppen gata i Kabul i Afghanistan. Och i onsdags attackerades SRs Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren, tillsammans med en grupp andra journalister, på en reportageresa i den ryska delstaten Ingujisen.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö skriver i dag i Expressen att journalisters säkerhet måste tas på större allvar internationellt.

”De politiska initiativ som kan tas, både i Sverige och via organ som till exempel FN och EU, för att trygga journalisters säkerhet måste nu genomföras. Det brådskar om vi vill värna tryck- och yttrandefriheten i världen,” skriver hon i Expressen.

Hon lyfter även vikten av den oberoende omvärldsbevakning våra utlandskorrespondenter bidrar med.

”Utan journalister på plats kommer det till slut inte finnas några motbilder till propagandan, vilket är precis vad dessa extrema krafter och ibland odemokratiskt valda regimer vill uppnå,” skriver hon i Expressen.

Cilla Benkö riktar också en uppmaning till svenska politiker ställa högre krav på andra stater om press- och yttrandefrihet.

”Biståndspengar kan ges till uppbyggnaden av fri press och fria public service-medier men också till att stötta organisationer som sysslar med säkerhetsträning av journalister och deras medarbetare. Vid varje statsbesök bör dessutom frågan ställas om hur landets tryck- och yttrandefrihet garanteras och hur många journalister som mist livet eller sitter fängslade,” skriver hon.

Även brittiska the Guardian uppmärksammar Nils Honers död och Cilla Benkös kritik.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies