Gå direkt till textinnehållet

Benkö frågades ut i försvarsutskottet: ”Hoppas ledamöterna är nöjda”

Sveriges Radios vd Cilla Benkö frågades idag ut i riksdagens försvarsutskott efter DNs granskning av SRs säkerhetsarbete. Till Journalisten säger Benkö att det är för tidigt att säga om förtroendet för SR påverkas.

Cilla Benkö beskriver utfrågningen i försvarsutskottet som ”ett bra möte”.

– Vi fick en bra möjlighet att svara på helt relevanta frågor. Det var många detaljfrågor, men jag hoppas att ledamöterna är nöjda med de svar de fått, säger Cilla Benkö.  

Försvarsutskottet kallade till dagens extrainsatta möte, då både SR och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap frågades ut, efter Dagens Nyheters granskning. DN har bland annat avslöjat att SR anlitat externa konsulter som utan säkerhetsprövning jobbat med känsliga uppgifter. En av de utländska it-teknikerna har tidigare arbetat för regimtrogna ryska medier.

SRs vd ser det som ”olyckligt” att det finns en bild att SR brister i sin säkerhetskultur vad gäller bolagets roll inom totalförsvaret.

– Jag håller inte med om det.

Det har kommit stark kritik mot hur ni krishanterat, från bland andra Jan Scherman som ställde frågan om du kan sitta kvar. Ångrar du något i hur ni hanterat granskningen, till exempel att du inte svarade på frågorna själv?
– Alla håller inte med Janne Scherman, med all respekt för Janne Scherman. Men man ställer sig såklart alltid frågan om man gjort något fel när man blir kritiserad.

Vad svarar du på den då?
– Jag har själv en bakgrund som journalist och har full förståelse för att en reporter alltid vill prata med vd. Den fråga vi ställde oss var: hur tar vi fram de bästa svaren, vem är bäst lämpad? Så först satt jag och programdirektör Björn Löfdahl med DN i en och en halv timme. Sedan återkom de med detaljfrågor kring två projekt. Intervjuerna togs av de chefer som kan frågorna och därmed också kan ta följdfrågorna.

Vi är en stor koncern, som vd måste jag kunna delegera.

Det var ju allvarliga uppgifter, det är därför man vill att vd svarar?
– Och det har vd gjort. Vi har suttit i en och en halv timme. Och under granskningens roll talat om för DN att jag står bakom svaren de fått. DN har fått svar på alla sina frågor.

Hur påverkar det här förtroendet för SR?
– Alltid när vi skrivs om i negativa termer ställer sig kanske någon frågan om man har tillit och förtroende för SR. Men låt oss avvakta och se hur detta slår igenom på lång sikt. Förtroendet hänger ihop med en massa komponenter, det här är en del.

Journalisten har sökt försvarsutskottets ordförande Pål Jonson (M). Till Dagens Nyheter sade Pål Jonson innan mötet att han ser allvarligt på de uppgifter som framkommit i DNs granskning, och att han förväntade sig utförliga svar från SR om uppgifterna och om vilka åtgärder SR vidtar för att ha ett högt säkerhetsskydd.

Fler avsnitt
Fler videos