Gå direkt till textinnehållet

Hon ska få nya verktyg för att jobba med rösten

En av de 91 journalister som fått Journalistförbundets utvecklings- och kompetensstipendium är Leonarda Arcidiacono. Hon ska gå en röst-  och sångkurs på British academy of sound therapy.

Det senast året har frilansjournalisten Leonarda Arcidiacono börjat skriva låtar igen. Det fick henne att söka den röst- och sångkurs som drar i gång online i februari.

– Innan jag började frilansa som journalist och fotograf har jag hållit på med musik en del, jag har studerat musik i Indien på universitet, indisk klassisk sång. Det var en stor del av mitt liv tidigare. Det senaste året har jag börjat skriva låtar igen. Det har varit en stor hjälp för mig och jag har mått väldigt bra av det. 

Hon hittade röst- och sångkursen, och samtidigt med utbildningen ska hon spela in sin första skiva. 

Annons Annons

– Kursen är på distans och så åker man dit två helger. Det börjar i februari med en webbsänd kurs. I maj och i juli åker jag till Brighton och är med live, så att säga. Det känns kul.

Vad går kursen ut på?
– Det är en kurs som riktar sig till människor som vill arbeta med att hjälpa andra att frigöra sin röst. Jag vill gå kursen för min egen skull. Jag märker att min röst ändras beroende på hur jag mår. Jag tror att jag kommer att få nya verktyg för att jobba med rösten, och frigöra blockeringar. Kursinnehållet är baserat på forskning, det känns som en bra kurs. 

Som frilans, har du varit inriktad på ­musik då?
– Faktiskt inte. Min ingång till journalistiken har varit det samiska samhället, det har varit mitt specialområde, och även hälsa. 

Har du själv samisk bakgrund?
– Det har jag inte. Jag är halvt från Umeå och halvt från Sicilien. Jag har vuxit upp med samer omkring mig. Men det slog mig att när jag gick i skolan i Umeå på 90-talet fick vi knappt lära oss någonting om samer. Och det finns en ganska starkt rotad rasism mot samer i norra delen av Sverige. Så jag pluggade samiska kulturstudier på universitetet och insåg att jag måste göra någonting av det. Då började jag frilansa.

Vad ska bli roligast med ­kursen?
– Det jag ser fram emot mest är att få ägna mer tid åt sång och få fördjupa mig själv i röstarbetet. Det ska också bli kul att äntligen resa till England och träffa andra som är intresserade av samma sak.

Fler avsnitt
Fler videos