Australiska journalister
riskerar fängelse

15 mars, 2016

Två australiska TV-journalister greps av polis efter att de försökt intervjua Malaysias premiärminister Najib Razak. De misstänks för att ha korsat en säkerhetsavspärrning och riskerar upp till två års fängelse.

Linton Besser och Louie Eroglu som arbetar för det granskande nyhetsprogrammet Four Corners i TV-kanalen ABC i Australien, greps i helgen i Kuching i Malaysia efter att ha intervjuat landets premiärminister Najib Razak om anklagelser om att en miljon amerikanska dollar olagligt förts över från statliga investmentfonder till Razaks privata bankkonton.

Journalisterna frågades ut av premiärministerns livvakter efter att de tagit kontakt med honom utanför en moské. De släpptes men greps senare på sitt hotell av polisen och förhördes i sex timmar på en polisstation. De är släppta men får inte lämna Kuching. Åklagare ska nu avgöra om de ska åtalas för att ha korsat en säkerhetsavspärrning och betett sig aggressivt mot premiärministern. ABC förnekar anklagelserna.

Om de åtalas riskerar de upp till två års fängelse, rapporterar Committee to Protect Journalists.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies