Gå direkt till textinnehållet

Putinkritisk journalist riskerar utvisning och fängelse

Den ryska journalisten och författaren Liza Alexandrova-Zorina ska utvisas från Sverige enligt beslut från Migrationsverket. Hon riskerar fängelse i Ryssland.

Det rapporterar Dagens Nyheter idag. Liza Alexandrova-Zorina är en uttalad kritiker av president Vladimir Putin. I måndags fick utvisningsbeslut från Migrationsverket. Hon riskerar fängelse i Ryssland på grund av sin skarpa kritik mot Putin och kriget i Ukraina, skriver DN.

Sedan förra året bor hon på heltid i Sverige där hon nu skriver klart sin första bok på svenska, reportageboken Imperiets barn som granskar det ryska parallellsamhället i Sverige.

”Migrationsverkets beslut skulle förstås varit en chock redan före Putins krig, men i ljuset av den repression som numera råder i Ryssland framstår det som helt vansinnigt. Ryska författare och dissidenter behöver Sveriges stöd – och Lizas familj behöver henne här hemma”, säger hennes förläggare Johan Wirfält på Volante förlag.

Annons Annons

Liza Alexandrova-Zorinas make, författaren och radioproducenten Dmitri Plax, skriver idag i Expressen Kultur om utvisningsbeslutet.

Parets gemensamma son, 14 månader gammal, får enligt Migrationsverket stanna i Sverige.

Migrationsverket skriver i ett mejl till Journalisten:
När man ansöker om uppehållstillstånd för att leva med en familjemedlem i Sverige ska man ordna med det tillståndet innan man bosätter sig i här. Om personen anser att hen inte kan resa tillbaka till sitt hemland för att det finns skyddsskäl så finns möjligheten att ansöka om asyl i Sverige och då ska Migrationsverket pröva det. Personen i fråga har inte sökt asyl och vi har därför inte haft möjlighet att bedöma skyddsskälen.

 

Fler avsnitt
Fler videos