Gå direkt till textinnehållet

Argentinska journalister riskerar fängelse för att ha avslöjat olagliga hemliga agenter

Den argentinska federala underrättelsetjänsten AFI stämmer två journalister för att ha röjt identiteten på flera AFI-agenter.

Stämningen mot journalisterna Joaquín Morales Solá på tidningen La Nación och Daniel Santoro på tidningen Clarín rör avslöjanden kring illegala kontakter mellan AFI och Argentinas försvarsmakt.

I Argentina är det olagligt för personer anställda inom militären att arbeta med inhemsk underrättelseverksamhet. Tidningarna avslöjade att det trots förbudet finns flera AFI-agenter inom militären. AFI menar i stämningen att det är olagligt att röja namn på organisationens agenter.

Båda journalisterna förnekar att de gjort något olagligt, och uppger att namnen på agenterna hämtats från en offentlig utskottsrapport i det argentinska parlamentet.

Annons Annons

Morales säger till Committee to Protect Journalists att AFI ”anklagar oss för att ha brutit mot lagen när vi avslöjade att de bryter mot lagen”.

Fallet kommer nu att granskas av en federal åklagare som avgör om åtal ska väckas. Om journalisterna döms riskerar de upp till sex års fängelse.

Fler avsnitt
Fler videos