Gå direkt till textinnehållet

Två ryska journalister riskerar fängelse för att ha kallat kriget ett krig

Ryssland anklagar journalisterna Ruslan Leviev och Michael Nacke för att ha spridit ”falsk information” om Rysslands krig i Ukraina.

I mars antog Ryssland den drakoniska lag som kan ge upp till tio års fängelse för den som sprider ”falska nyheter” om den ryska armén. Kriget får till exempel inte kallas för krig, utan ska benämnas ”specialoperation”.

En stor mängd ryska journalister har sedan krigsutbrottet lämnat landet. Två av dem är Ruslan Leviev och Michael Nacke, som nu anklagas av Ryssland för att ha spridit ”falsk information” om invasionen.

Ruslan Leviev driver det oberoende undersökande projektet Conflict Intelligence Team, vars journalistik Michael Nacke spridit på sin Youtubekanal.

Enligt Committée to Protect Journalists är skälet en Youtubevideo från början av mars där de båda diskuterar beskjutningen av kärnkraftverket Zaporizjzja. Förutom att de benämnde kriget just som ett krig beskrev Leviev det ryska påståendet att Ukraina själv attackerat kärnkraftverket som ”förvirrat”.

Båda är anhållna i sin frånvaro, uppsatta på Rysslands lista över internationellt efterlysta personer, och riskerar upp till tio års fängelse.

CPJ kräver att alla anklagelser mot dem läggs ned.

 

Fler videos
Fler avsnitt