Gå direkt till textinnehållet

Åtalade journalisten stämmer Dalarnas Tidningar

Den numera avskedade journalist vid Mora Tidning som avslöjade en anonym insändarskribents identitet för dennes arbetsgivare har åtalats vid Falu tingsrätt för brott mot tystnadsplikten.Samtidigt har hon stämt sin arbetsgivare, Dalarnas Tidningar, för att hon fått sparken.

Den numera avskedade journalist vid Mora Tidning som avslöjade en anonym insändarskribents identitet för dennes arbetsgivare har åtalats vid Falu tingsrätt för brott mot tystnadsplikten.

Samtidigt har hon stämt sin arbetsgivare, Dalarnas Tidningar, för att hon fått sparken.

I somras tog journalisten emot en insändare som kom via fax till Mora Tidning. Skribenten, som ville vara anonym, hade undertecknat insändaren med pseudonym.

Annons Annons

Samma inlägg hade skickats till tidningen ett flertal gånger. Flera av de kvinnliga journalisterna hade irriterat sig på de sexuella anspelningar och könsord som insändaren innehöll. Den nu avskedade journalisten tog på sig att skicka tillbaka den.

Arbetsgivaren fick brevet

Av brevet kunde hon utläsa vilket företag insändaren skickats från. Men istället för att returnera den till skribenten adresserade hon den till hans arbetsgivare.

— Vi tyckte att det var sexuella trakasserier och ville få stopp på faxandet, säger kvinnan.

Insändarskribentens anonymitet röjdes därmed för hans arbetsgivare. Skribenten vände sig till pressombudsmannen som i sin tur hänvisade honom till justitiekanslern (JK). JK har beslutat driva ärendet vidare. Att det väcks åtal för brott mot meddelarskyddet enligt tryckfrihetsförordningen är ovanligt.

— Jag har arbetat på JK i fem år och jag kan inte påminna mig något fall under den tiden, säger byråchef Håkan Lavén på JK. Men jag har sett i våra akter att det har förekommit då och då.

På Mora Tidning tog ledningen allvarligt på det som hänt. Journalisten varslades om avsked och fick sluta i september.

Hon tycker att avskedandet saknar skälig grund och har därför själv stämt Dalarnas Tidningar. Hon kräver jobbet tillbaka och 100 000 kronor i skadestånd.

— Jag har inte haft något ont uppsåt och inte orsakat sådan skada att det är skäl för att avskeda mig, säger hon.

Inget stöd från SJF

Journalistförbundet har fått en förfrågan om man kan tänka sig att stötta kvinnan ekonomiskt vid en rättegång men har sagt nej.

— Eftersom vi i alla sammanhang värnar meddelarskyddet skulle vi hamna i en märklig situation om vi gjorde det, säger SJFs ordförande Håkan Carlson.

Fler avsnitt
Fler videos