Arbetsmiljön fokus för avtalsrörelsen
Arbetsmiljö, arbetstidsförkortning – och förstås lönerna – ser ut att bli centrala frågor för Journalistförbundet i årets avtalsrörelse. I slutet av februari lämnar parterna över sina krav inför förhandlingen om nya kollektivavtal.
Varken Journalistförbundet eller Medieföretagen har ännu fastställt sina krav för årets avtalsrörelse, de första kraven lämnas preliminärt över den 22 februari. Det nuvarande kollektivavtalet löper ut sista mars.
I förra veckan sammanträdde Journalistförbundets stora förhandlingsdelegation som består av förbundsstyrelsen samt tio delegater som valdes på avtalskonferensen i mitten av januari för att börja ta fram kravlistorna.
– Stämningen är mycket god i delegationen. Det finns ett väldigt stort engagemang, säger Journalistförbundets vice ordförande Ulrica Widsell som leder delegationssammanträdena.
– Kraven är inte spikade än men det är ingen hemlighet att arbetstidsförkortning, det gränslösa arbetet, arbetsmiljö och lönefrågor kommer att få stort utrymme. Det var de frågorna som diskuterades mest på avtalskonferensen. Det är akuta och viktiga frågor för våra medlemmar.
Flera av de delegater, samt representanter på avtalskonferensen, som Journalisten pratat med har stora förhoppningar om att man i år ska kunna göra framsteg när det gäller framför allt arbetstidsförkortningar för journalister som jobbar obekväma arbetstider. Det är en fråga som har funnits med i tidigare kollektivavtalsförhandlingar, men har hamnat i skuggan av bemanningsfrågan.
I de senaste avtalsrörelserna har Journalistförbundet nämligen drivit villkoren för bemanningsanställda hårt, och i förra kollektivavtalet fick man in en skrivelse om att bemanningsanställda som sitter på vakanta tjänster i dagspressföretag ska gå på dagspressavtalet i stället för bemanningsavtalet. Det bidrog sannolikt till att Mittmedia i januari erbjöd 75 bemanningsanställda i Mittmedia Kompetens överflyttning till fasta anställningar i tidningsbolaget. Bland klubbarna ute i landet är det många som menar att den nya skrivningen har lett till förbättringar för många bemanningsanställda.
– Det var en framgång, och det visar att avtalsförhandlingarna är viktiga och har stor påverkan på våra medlemmars situation. Vi skulle naturligtvis vilja nå ännu längre och kommer inte att släppa bemanningsfrågan i årets avtalsrörelse, säger Ulrica Widsell.
Arbetsgivarorganisationen har inte haft sitt första möte än.
– Därför finns det ingenting att säga om våra krav ännu, säger Charlott Richardson, Medieföretagens förbundsdirektör.
Från Journalistförbundet verkar det som att arbetsmiljö och arbetstidsförkortning blir viktiga frågor. Har du någon kommentar till det?
– Nej, det blir svårt att kommentera motpartens krav innan jag har sett hur de är formulerade.
FAKTA
Avtalsrörelsen 2017
I slutet av februari kommer de centrala parterna Medieföretagen och Journalistförbundet att överlämna de formella kraven inför årets avtalsrörelse.
De nuvarande fem kollektivavtalen för Dagspress, Public service, Tidskrift, Etermedier och Bemanning gäller från 1 april 2016 till och med 31 mars 2017. Om parterna inte når en överenskommelse före 31 mars fortsätter avtalen att löpa, men medlare kan komma att kopplas in, och om dessa inte lyckas nå en uppgörelse parterna kan enas om kan det bli fråga om konfliktåtgärder, till exempel strejk.
Kraven i förhandlingen om nya kollektivavtal fastställs av parternas respektive förhandlingsdelegationer. Journalistförbundets delegation utsågs på avtalskonferensen den 18 januari, där representanter från journalistklubbar runt om i landet också enades om listor med vilka krav man vill att avtalsdelegationen tar med till förhandlingsbordet. Förbundsstyrelsen sitter också i förhandlingsdelegationen.