Gå direkt till textinnehållet

Corren gör dokumentär om nye C-ledaren: ”Har levt med Murre i mitt huvud hela dagarna och nätterna”

När det stod klart att Linköpingspolitikern Muharrem Demirok kandiderade till ny C-ledare hörde Correns reportrar av sig direkt. ”Vi visste inte hur det här skulle sluta”, säger Julia Djerf som idag filmar slutscenerna till tv-dokumentären om ”Murre”.

Correns reporter Julia Djerf har jobbat som journalist på tidningen lika länge som Demirok varit politiskt aktiv i Linköping. När det den 7 november stod klart att han var en av tre kandidater till ny partiledare i Centerpartiet skickade hon ett meddelande på Instagram: Får vi följa dig?

Nästa dag kom det fram att kollegorna Albin Wiman och Dennis Petersson gjort samma sak. Sedan dess har de nyhetsbevakat, liverapporterat och poddat om Demiroks resa mot makten. Julia Djerf har framför allt samlat material till en halvtimmes tv-dokumentär, som hon gör med mobilkamera och en enkel mygga.

– Jag har levt med honom i mitt huvud hela dagarna och nätterna, sedan dess, på gott och ont, säger Julia Djerf.

Annons Annons

Hon jobbade i tio år på Correns nu nedlagda tv-kanal.

– Under de åren följde vi honom med allt som hände i nyhetsväg, så vi har ett stort rörligt arkiv på allt han varit inblandad i. Det fanns mycket att ta av.

Correns journalister har följt Demirok till Stockholm och Alvesta, och var först med att berätta om de två misshandelsdomarna mot honom.

– Hans pressekreterare ringde upp mig en förmiddag och sa att Murre har något att berätta, det är något han gjort, är ni intresserade? Vi spekulerade i vad det kunde vara, men såg inte att det skulle handla om det här.

Inledningsvis kändes intervjun med Demirok som inövade talepunkter, berättar Julia Djerf, men han hade också långa tystnader och var öppen emellanåt.

– Där hade vi något, en twist. Vilket han också skojade om när vi skulle avsluta: ”Nu fick ni en plot twist.”

Finns det en risk att ni hamnar för tätt inpå honom, när ni har haft en arbetsrelation i så många år och känner varandra?
– Det finns det väl alltid en risk för. Men vår förkunskap har varit en fördel. Och vi blir extra hårda, redovisar hårda frågor, just för att visa att vi inte är för mycket kompis.

– Samtidigt var det nog svårare för oss att se att det skulle bli han som föreslogs av valberedningen. Man blir lite färgad.

Correns team var på plats i Helsingborg på torsdagen, när Demirok valdes av en extra partistämma. Julia Djerfs dokumentär och Albin Wimans tillhörande ”Dokument Murre” i text publiceras så snart som möjligt, de hoppas på nästa vecka.

Fler videos
Fler avsnitt