Gå direkt till textinnehållet

”Vi behöver höjda löner”

Lönen och Las är viktigast i avtalsrörelsen. Det menar i alla fall fyra deltagare på Journalistförbundets konferens.

Tomas Karlsson, Länstidningen Södertälje:
– Det är viktigt att vi inte får en reallönesänkning. Det kan nog bli svårt med inflationen, men det är vad vi ska ta in i våra krav.

Anna Oscarson, Hallands Nyheter:
– Från vår horisont är det lönerna. Det är jättekomplext dilemma. Vi ser en fara i att vi inte kan få kompetens på grund av de låga lönerna. En kommunikatör tjänar kanske 10 000 kr mer i månaden än en journalist. Samtidigt, vi behöver kompensation, men samtidigt inte elda på inflationen. 

Nivette Dawod, Aftonbladet:
– Utifrån mitt perspektiv är det alltid viktigt hur arbetsgivaren arbetar med Las. Vi förlorar så många duktiga krafter på grund av den. Inte bara hos oss på Aftonbladet. Sen förstås hur inflationen påverkar lönerna. Vi ska försöka kräva reallöneökningar, men det är komplext.

Adam Svensson, Norran:
– Viktigast just nu är lönebilden. Hur ska lönerna höjas under inflationen. Vi önskar en rejäl höjning. Det är redan svårt att hitta vikarier. Vi och även utgivarna måste ta det här på allvar, hur ser det ut på utbildningarna, hur ska de komma till oss. Vi har fått sänkt status, och det är kopplat bland annat till lön. 

Fler avsnitt
Fler videos