Gå direkt till textinnehållet

Amerikansk journalist döms till elva års fängelse i Myanmar

UPPDATERAD. Chefredaktören Danny Fenster har dömts till elva års fängelse av regimen i Myanmar, bland annat för att han uppmuntrat till oliktänkande mot militären. Nya anklagelser riktas också mot Fenster som gör att han kan bli kvar i fängelse på livstid.

Journalisten har tidigare berättat att Danny Fenster, chefredaktör för det oberoende affärs- och nyhetsmagasinet Frontier Myanmar, gripits på Rangoons internationella flygplats. 

Danny Fenster har nu dömts till elva års fängelse för att ha brutit mot immigrationslagstiftningen, haft en ”olaglig förening”, samt uppmuntrat till oliktänkande mot militären, skriver BBC.

Tidigare i veckan kom också nya anklagelser mot Fenster gällande terrorism och uppvigling, brott som kan ge livstids fängelse om han anses skyldig. Rättegången gällande de nya anklagelserna inleds den 16 november.

Fenster arbetade tidigare för Myanmar Now, en oberoende nyhetssajt som kritiserat militären sedan kuppen i vintras, vilket bland annat Frontier Now menar är anledningen till att han nu döms till fängelse.

Enligt BBC har USA legat på för att Myanmar ska släppa Fenster. I ett uttalande strax innan rättegången uppger företrädare för den amerikanska regeringen att det ”djupt orättvisa frihetsberövandet av Danny Fenster är tydligt för hela världen” och kräver att regimen ska släppa honom fri omedelbart.

Sedan militärjuntan i Myanmar tog makten i februari har mer än 100 journalister frihetsberövats, skriver Christophe Deloire, generalsekreterare för RSF, på sin Twitter.

Fler avsnitt
Fler videos