Gå direkt till textinnehållet

Ännu en journalist dömd till fängelse i Myanmar

Sithu Aung Myint döms till tre års fängelse för att ha ”uppmanat offentliganställda att begå brott”. Sedan statskuppen i februari 2021 har 29 journalister dömts för brott i Myanmar.

Bara två dagar efter att den japanske dokumentärfilmaren Toru Kubota dömdes till tio års fängelse i Myanmar dömdes reportern Sithu Aung Myint till tre års fängelse för att ha ”uppmanat offentliganställda att begå brott”, vilket enligt Reportrar utan gränser (RSF) är en brottsrubricering som regimen använt mot flera journalister i Myanmar.

Sithu Aung Myint har arbetat som reporter och kommentator för både lokala och internationella medier. Han har suttit i häkte i sedan den 15 augusti 2021.

Enligt RSF har nu 29 journalister dömts för brott i Myanmar sedan statskuppen i februari 2021 och minst 68 mediearbetare är just nu frihetsberövade i landet. Det gör Myanmar till världens näst största fängelse för journalister, efter Kina.

Annons Annons

”Omfattningen av långa fängelsedomar mot journalister i Myanmar är kväljande”, säger Daniel Bastard, RSF, i en kommentar. RSF kräver att de internationella sanktionerna mot landet skärps.

Fler avsnitt
Fler videos