Allt fler kritiker tystas i Kuwait
Oroande utveckling i Kuwait när yttrandefriheten minskar. Det visar en ny utredning från Amnesty International. Flera journalister har drabbats.
En ny utredning från Amnesty International, där organisationen har tittat på vad som hänt med yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Kuwait sedan 2011, visar att läget har förvärrats för regimkritiker och journalister i landet.
Allt fler personer ställs inför rätta för att ha ”kränkt” kungafamiljen eller andra makthavare. Fler av ”kränkningarna” har varit i form av tweets.
En av flera drabbade journalister som nämns i rapporten är Ayad Khaled al-Harbi. Han har suttit fängslad sedan oktober 2014 för tweets och artiklar publicerade i nättidningen Sabr som han författat. Ayad Khaled al-Harbi ska bland annat ha kritiserat regimen för att vara korrumperad och varit kritisk mot regimens restriktioner mot yttrandefrihet.
Amnesty anser att utvecklingen är mycket oroande och tror att läget kommer bli än värre när en ny datalag införs 2016 som innebär skärpt kontroll av oliktänkande på sociala medier. Straffskalan för brott mot den nya lagen uppgår till fem års fängelse.
”Den tystar människor och skapar rädsla för att uttrycka åsikter. Lagen kommer dessutom att påverka hur man i allmänhet använder sig av sociala medier som informationsspridning. Du håller ju inte nödvändigtvis alltid med om allt du delar, men nu kommer inte ens det att vara möjligt,” säger Amnestys talesperson Ami Hedenborg till SVT Nyheter om den nya lagen.
Amnesty konstaterar att medier överlag har drabbats av de nya lagar och regler som har tillkommit sedan 2011. Enligt nuvarande presslagar är det till exempel förbjudet att kritisera emiren av Kuwait eller rättsväsendet eller att nämna gud.
Kuwait åtog sig att upprätthålla en internationell standard för yttrandefrihet när de deltog i FNs råd för mänskliga rättigheter tidigare i år. Amnesty hoppas att rapporten ska fungera som en påtryckning.