Gå direkt till textinnehållet

Brit Stakston: ”Allt fler makthavare kommer att avstå från medverkan i etablerade medier”

Mediestrategen på Blankspot, Brit Stakston, tror att allt fler makthavare kommer att avstå från medverkan i etablerade medier under 2023.

Vad händer medieåret 2023?
– Låt mig börja med att blicka sju år bakåt. När jag tog beslutet, då som kommunikationskonsult, att vara med och grunda Blankspot gjordes det utifrån en analys att det som skulle komplettera förståelsen för den fria pressen brett var om läsare i högre grad var med och försvarade journalistiken och inte bara var tacksamma, men passiva, läsare. På den tiden var det främst medie­husen och journalisterna själva som försvarade sin roll i samhället i ljuset av internetutvecklingen, minskade annonsintäkter etc. En argumentering som lätt kan skjutas i sank om det mest handlar om det egna jobbet och/eller en maktposition.

– Min vision med Blankspot var att våra läsare skulle försvara journalistik som grundfundament när slentrianmässig generell avsky mot medier dyker upp. Mediekritik är förstås superviktigt men jag menar när medie­kritik också blir synonymt med en nedmontering av den fria pressen vilket det fanns starka rörelser för online då. De där starka tendenserna för ett medie­hat bubblade verkligen överallt och vi ville att våra läsare skulle förstå mer av vad som skiljer journalistik från allt annat på nätet. Våra reportrar gav läsarna detaljinsyn i det journalistiska hantverket och de kunde i sin tur ställa mängder av frågor.

– Klipp till 2023.

Annons Annons

– Visst ser vi ännu en mängd fantastiska journalister och som inte helt gett upp. Det finns en yrkeskår fylld av så många fantastiska berättare som till exempel Lubna El-Shanti och Johan Mathias Sommarström som gett oss ”ögon och öron på plats i krigets Ukraina” och välförtjänt nominerades till Stora journalistpriset i kategorin ”Årets röst”. Skarpa lägen som brutalt påmint alla om journalistikens svåra och viktiga uppgift för att rapportera från konflikter och skeden där alla kort kanske finns på bordet tidigast om tio år. Och det ryska anfallskriget mot Ukraina har visat på vikten av källtillit och aktiva val av medier.

– Trots detta så går det inte på tröskeln 2023 att bortse från att de där tendenserna för sju år sedan, angreppen och ifrågasättandet av media enbart växer. Och växer långt utanför de högerpopulistiska ytterkantsrörelserna. Under 2023 kommer allt fler makthavare att avstå från medverkan i etablerade medier.

– Det finns en osund syn på medieutvecklingen som dessutom ofta även förstärks i traditionella medier genom okunniga analyser av ”mediemakt”. Faktum är att ur ett demokratiskt perspektiv är det djupt oroande med ett än bredare föraktet mot etablerade medier i kombination med ett fullständigt vansinnigt sagoberättande om vad influencers betyder eller hur egna plattformar för ett parti eller ett företag ersätter den fria pressen.

… och om du får önska?
– Mindre endimensionella analyser. Och mindre lata medier som sväljer digital opinionsbildning i stället för att använda sin egen källkritiska förmåga. 

Fler avsnitt
Fler videos