Aftonbladet fälls för vinnarbild

28 februari, 2012

PON-beslut Pressens Opinionsnämnd, PON, klandrar Aftonbladet för brott mot god publicistisk sed. Ärendet gäller en artikel som beskriver en tågolycka. Nämnden menar att tidningen inte tagit tillräcklig hänsyn till varken offren eller deras anhöriga.

Det var i maj förra året som Aftonbladet publicerade en artikel där vinnaren i en fototävling för tidningens läsare gratulerades. Vinnaren hade fotograferat en personbil som blivit påkörd av ett tåg och på bilden stod bilen i lågor framför tåget.

Anmälaren, en dotter till olycksoffren, kritiserade Aftonbladet för det sätt de framställt artikeln.

I artikeln tillfrågades vinnaren om han hade trott att bilden skulle bli så bra. Det hade han inte, då den var tagen med en mobiltelefon. Det framgick också att fotografen skulle använda vinstpengarna, 7 100 kronor, till att köpa öl för.

Anmälaren framhöll att hon och hennes familj kände sig djupt sårade över artikelns vinkel. De kritiserade också att tidningen använt ”Grattis” som underrubrik och att man publicerat fotografens hjärtliga tack till utmärkelsen. De tyckte heller inte om att man berättat att fotografen skulle använda vinstpengarna till att köpa öl. Föräldrarna hade dött i olyckan och Aftonbladet hade framställt det hela på ett smaklöst och ovärdigt sätt, tyckte anmälaren.

Aftonbladet skriver i sitt svar till PO att man inte ansåg att någon pekades ut i artikeln.

Allmänhetens Pressombudsman, PO, bedömde artikeln som klandervärd då man varit hänsynslös mot offrens efterlevande. Enligt pressetikens praxis bör man visa offer för olyckor och deras anhöriga avsevärd hänsyn. Tidningens artikel bedömdes som oförenlig med en ansvarig hållning inför den publicistiska uppgiften.

Pressens Opinionsnämnd delar POs bedömning och klandrar därför Aftonbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Taggar: Aftonbladet, PON

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
PON-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies