Gå direkt till textinnehållet

Dubbelfällning mot Expressen för ”knarkfabrik”-publiceringen

Expressen fälls två gånger av Mediernas Etiknämnd för publiceringen om ”SR-reportern” och ”knarkfabrik”.

Frilansjournalisten Josephine Freje pekades i maj förra året ut som ”SR-reportern” i en publicering i Expressen (sajt och papperstidning), en publicering som hon var starkt kritisk mot. Nyheten handlade om att Frejes make hade odlat cannabis i parets hem för att lindra sin kroniska huvudvärk.

I originalrubriken kallade Expressen odlinge i husets tvättstuga för ”knarkfabrik”, det ändrades senare till ”odling”. Från början var Josephine Freje heller inte namngiven, men efter att hon själv valt att gå ut med namn på Twitter, efter att paret identifierats av en mängd personer och i alternativmedier genom de uppgifter som Expressen gav, publicerade Expressen hennes namn och bild.  

Både Freje och hennes make anmälde Expressen till Allmänhetens medieombudsman. Freje konstaterade att både rubrik och vinkel var fel – det fanns ingen knarkfabrik och hon var inte SR-reporter utan frilansjournalist som jobbat för flera stora medier. Hennes make, som inte har någon offentlig roll, menade att tidningen hängde ut dem med så mycket detaljer att alla förstod att det var han som varit åtalad för narkotikabrott. Han ville ha en ursäkt av Expressen och skadan han orsakats av artikeln var enorm och allvarlig.

Annons Annons

Expressen lyfte i sitt svar till MO bland annat att Freje 2020 för SR hade publicerat magainset ”I lagens namn”, som granskar brottslighet och rättsväsende – samtidigt som narkotikaframställning hade bedrivits i hennes hem. Expressen hade inte namnpublicerat maken, och berättat att kronisk huvudvärk var bevekelsegrunden till cannabisodlandet.

MO, vars bedömning MEN delar, klandrar Expressen för att ha brutit mot god publi­cistisk sed både i förhållande till Josephine Freje och hennes make. Genom utpekande uppgifter och långtgående begrepp som ”knarkfabrik” har Expressen orsakat dem en oförsvarlig publicitetsskada, skriver Mediernas Etiknämnd i sina beslut.

Fler avsnitt
Fler videos