Gå direkt till textinnehållet

Bedrägerianklagelse i video fäller Aftonbladet

Polisens uppgift att den namngivne knarkkryptomannen kan ha tjänat ”en miljard kronor på bedrägerier” fick inte bemötas.

I april publicerade Aftonbladet flera artiklar om en man som lanserat en digital valuta knuten till odlingar av medicinsk marijuana i Schweiz. Mannen anmälde publiceringarna till Medieombudsmannen.

I artiklarna riktades flera anklagelser mot den namngivne mannen, bland annat att hans knarkkryptovaluta egentligen var ett pyramidspel. Mannen fick bemöta anklagelserna i artiklarna. Men i ett videoinslag som hörde till en av artiklarna lämnades en uppgift som inte förekom i artiklarna:

”Enligt polisen kan han ha tjänat så mycket som en miljard kronor på olika former av bedrägerier genom åren”, sade berättarrösten i inslaget.

Annons Annons

Medieombudsmannen konstaterar att detta är en ”mycket grov anklagelse om omfattande och allvarlig brottslighet”. Mannen fick inte bemöta påståendet i inslaget.

”Sammantaget anser MO att bristen i fråga om bemötande tillsammans med de begränsade beläggen för det allvarliga påståendet att anmälaren enligt polisen kan ha ’tjänat så mycket som en miljard kronor på olika former av bedrägerier genom åren’ innebär att anmälaren, genom publiceringen, har orsakats en oförsvarlig publicitetsskada”, skriver MO.

Mediernas Etiknämnd (MEN) delar MOs bedömning och klandrar Aftonbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos