Aftonbladet bröt grovt
mot god publicistisk sed

9 maj, 2014

MEN-beslut Aftonbladet bröt grovt mot publicistisk sed när tidningen skrev om en brottsdömd mans permissioner och publicerade bilder och uppgifter om hans barn som gjorde att de gick att identifiera, anser Pressens opinionsnämnd, PON.

Mannen (N) är dömd till ett långt fängelsestraff för upprepade svåra brott.

I samband med en permission som N beviljats publicerade Aftonbladet i november artiklar och bilder som visade honom när han umgicks med sina barn. Barnens exakta ålder angavs först, men inte deras namn. I en senare publicering ändrades åldersangivelsen till ”tonårsbarn”.

På en bild på förstasidan skymtade ett av barnen, men utan att ansiktet syntes. Inne i tidningen illustrerades en artikel med en större bild med en opixlad bild av Ns ena barn vid hans sida.

Både N och hans mor (G) anmälde publiceringarna till Allmänhetens pressombudsman, PO.

PO konstaterar att rapportering av den arten ska utformas så att anhöriga inte förorsakas oförsvarlig publicitetsskada.

I det här fallet har barnen drabbats hårt av omständigheterna kring deras far. Även de har drabbats av hans kriminalitet, särskilt som de är minderåriga, anser PO

PO menar också att till synes harmlösa uppgifter om N och barnen, och det sätt på vilket de umgicks, kan i ett sådant fall orsaka en publicitetsskada.

Ser man till de utsatta barnens situation blir de sammantagna uppgifter och detaljer som Aftonbladet publicerat av alltför integritetskränkande natur, är POs slutsats. Han anser därför att tidningen ska klandras.

PON delar POs uppfattning och klandrar Aftonbladet för att ha grovt brutit mot publicistisk sed.

 

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies