Gå direkt till textinnehållet

Katerina Janouch döms för grovt förtal – startade hatstorm mot lärare

Debattören Katerina Janouch, bland annat knuten till högerextrema Swebbtv, döms för grovt förtal efter att på sin blogg och i sociala medier spridit falska uppgifter om en lärare.

Uppsala tingsrätt anser att publiceringen av lärarens namn och uppgifter om skolan var ett tydligt utpekande som inte var motiverat. I februari i år väcktes åtal mot Katerina Janouch för grovt förtal och igår kom domen.

Det var i mars 2020 som Katerina Janouch påstod att en lärare i en uppländsk kommun tvingat elever att bekänna sig som troende muslimer. Påståendet kom initialt från en förälder till en elev på skolan, som blivit upprörd över en uppgift hennes barn fått i skolan, skriver Dagens Nyheter

Katerina Janouch skrev om händelserna på sin blogg och i sociala medier. Publiceringen ledde till en mängd hat och hotfulla meddelande mot läraren och skolans rektor. Vakter fick sättas in för att bevaka skolan som bland annat fick påhälsning av maskerade personer.

Annons Annons

Rätten anser inte att det fanns ett stort samhällsintresse att publicera uppgifterna, oavsett om de varit sanna – vilket tingsrätten slår fast att de inte var.

Tingsrätten dömer debattören till villkorlig dom samt 50 dagsböter om 150 kronor. Hon ska även betala skadestånd på 50 000 kronor till läraren. I sina sociala medier skriver Janouch att domen kommer att överklagas.

 

Fler avsnitt
Fler videos